Recept dana: Torta od borovnice sa sirom

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 110 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • naribana kora od 1/2 limuna

NADJEV:

  • 300 g borovnice
  • 0,5 dl soka od borovnice
  • 0,3 dl ruma
  • 3 žumanjka
  • 330 g svježeg sira
  • 110 g šećera u prahu
  • sok od 1/2 limuna
  • 6 listova želatine
  • 5 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

  1. Tijesto umijesiti od navedenih sastojaka i ostaviti pokriveno u frižideru 2 sata.
  2. Podijelite tijesto na dva dijela i oba razvaljati na pobrašnjenoj površini. Tijesto staviti na lim obložen papirom za pečenje, na tijesto položiti kalup za tortu i označiti veličinu. Pritom paziti da se tijesto ne presječe već samo označi oblik. Tijesto izbosti viljuškom i peći u šporetu  oko 8 minuta pri 200 stepeni dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju. Još vruće tijesto oštrim nožem obrezati oko označenog kruga i ostaviti da se ohladi.
  3. S drugim dijelom tijesta postupiti na isti način, a nakon obrezivanja, tijesto odmah narezati na 12 trokuta
  4. Sok od borovnice i rum pomiješati, preliti borovnice i ostaviti da se sve arome pomiješaju.
  5. Propasirani svježi sir kremasto umiješati sa žumanjkom, šećerom u prahu i sokom od limuna. Želatinu prema uputama namočiti i rastopiti, te umijesiti u smjesu od sira. Dodati borovnice, a potom pažljivo umiješati tučeno slatko vrhnje.
  6. Na veliki okrugli tanjir za posluživanje staviti kalup za tortu (bez dna). U kalup staviti pečeno cijelo tijesto, a potom uliti kremu i ravnomjerno je rasporeiti. Tortu ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata da se krema ohladi i učvrsti.
  7. Kalup za tortu maknuti i povrh kreme poslagati trokute tijesta. Tortu posipati šećerom u prahu i narezati na kriške.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!