Torta nije samo svadbena poslastica, već predstavlja i moćnu magijsku zaštitu!

Za alhemijskoh kuhara idealan obrok sadrži harmoničan odnos osnovnih arhetipskih sila koje su stvorile svijet: vode, vatre, zemlje i vazduha. Balansiranje između ova četiri elementa donosi veliku magijsku moć. Ovako pripremljena hrana nas iscjeljuje, daje životnu energiju, čuva od zla, donosi radost i sreću.

 TORTE UNIŠTAVAJU NEGATIVNU ENERGIJU

Osobama koje se bave duhovnošću savjetuju se namirnicesa elementima vazduha, a intelektualcima zemlja. Umjetnost alhemije i jeste u prepoznavanju skrivenih energija, težnji, želja i potencijala kako bi čovjek dao najbolje od sebe. Alhemijski kuhar uvijek mora da ima na umu za koga priprema hranu jer ne odgovara svakoj osobi ista energija.

Vjerovatno ste se nekad zapitali zašto se određena jela poslužuju tokom nekih svetkovina, a to je zato jer se vjeruje da imaju magijsku moć. U današnje vrijeme nijedna proslava, naročito svadbe i rođendani ne mogu da prođu bez torte. Naime, torta je vrsta hljeba napravljena od brašna, jaja, putera, šećera…

Torte su namjenjene da unište negativnu energiju te da prisutnima podare dobre vibracije. Njenoj moćnoj energiji doprinose slijedeće namirnice…

ŠEĆER

Nekada je šećera bilo samo u onim bogatijim porodicama i smatran je luksuznom namirnicim, malo ko ga je zbog visoke cijene mogao sebi da priušti. Njegova slast je prijala svima, opuštala i ispunjavala čovjeka srećom. U nekom zemljama, poput Havaja, šećer se smatra svetom biljkom boga Kana.

Međutim, šećer, kao i neke druge neamirnice, ima određene magijske moći, pa se često koristi u mnogim ritualima. Šećer simbolizuje nježnu žensku energiju povezanu sa elementom vode. On donosi lijepo raspoloženje i pozitivne emocije.

 VODA

Predstavlja glavni sastojak u mnogim jelima, a osim toga je i vitalni element za sve forme života. Dobri alhemičari i kuhari sude računa o vodi koju koriste, ona mora da bude energizovana, a vjeruje se da je najbolja voda sa prirodnog izvora.

Ipak, nije uvijek moguće pri ruci imati izvorsku vodu, pa je možete napuniti energijom tako što ćete je držati na suncu 4 do 6 sati.

 ULJA

U sebi sadrže esencije povrća, njegov najvrijedniji dio. Na tržištu postoji raznih vrsta ulja li po svojim moćima neprikosnoveno je maslinovo.  Čak su i stari Grci stvarali mišljenja o drugim civilizacijama prema njihovoj sposobnosti da uzgajaju masline.

I danas se u ruralnim dijelovima Afrike maslinovo ulje koristi u mnogim obredima: njime se maže plug prije oranja, zalije prva brazda sjetve, maže se stomak porodilje kako bi joj se olakšali porođajni bolovi.

  MLIJEKO

Predstavlja Boginju, Majku prirodu, energiju stvaranja. Čovjek čim dođe na svijet, hrani se mlijekom dok ne ojača. Mlijeko osnažuje tijelo, nadahnjuje, opušta i štiti od loše energije. U magijskom svijetu, ono donosi, rast i prosperitet.

 MED

Sveti nektar bogova nekad je bio namjenjen samo kraljevskim porodicama. Med simbolizuje sreću, ispunjenje želja, bogat život i donosi ljubav.

 JAJA

Jaja imaju snažnu magičnu moć, i koriste se u mnogim magijskim ritualima, a ukoliko se nađu u pravim rukama, mogu se koristiti i za dobru i za zlu čaroliju, zavisi od namjere maga. Jaje simbolizuje novi život, rođenje, i iz te činjenice je određena i njegova uloga u religiji i mitologiji.

Mit o postanku svijeta iz jajeta bio je poznat mnogim drevnim narodima; Feničanima, Babiloncima, Egipćanima i Kinezima.

(aura.ba)