Topli napitak od ove namirnice spas je za organizam

Šipak je namirnica čiji se vitamini kuhanjem i povećavaju, ima vitamina C više nego i naranča, a prema nekim istraživanjima, ta se količina još i povećava kuhanjem (pa ne morate brinuti da će izgubiti nutrijente termičkom obradom). Osim C, tu su i vitamini D, P, K, B1, B2 i B3. Šipak sadrži i veće količine minerala; natrija, željeza, selena, mangana te u manjoj količini fosfor, kalij i magnezij.

Povoljno utječe na rad probave i bubrega, diže imunitet, štiti od stresa i hormonalnih poremećaja, a dobar je i za kožu.

Ako šipak sušite za čaj, možete ga sušiti u komadu ili prerezati uzdužno i očistiti od sjemenki te odmah staviti sušiti, kako se ne bi pokvario. Možete ga ostaviti na suncu, no s obzirom na to da su dani kraći, a i vrijeme promjenjivo, a za sušenje na suncu potrebno je više dana, lakša metoda je sušenje u pećnici na 40 stupnjeva.

No ukoliko želite raditi sirup od šipka, potrebno vam je:

0,5 kg šipka
7,5 litara vode
1,4 kg šećera (više ili manje po ukusu, ako volite slađe ili kiselije)

Postupak:

U vodu stavite šećer i pustite da zakipi pa dodajte šipak i još kratko prokuhajte. Procjedite kroz sitno cjedilo ili gazu te ulijte u sterilizirane boce. Držite na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja spremite u frižider i potrošite u roku od 10 dana.