Topli kakao – čarobni napitak za stresa i lošeg raspoloženja (RECEPT)

Napitak od kakaoa od davnina se smatra korisnim za zdravlje.

Savremena istraživanja potvrđuju da kakao (čokolada) snižava nivo hormona stresa, a donosi i druge koristi zdravlju.

U 17. vijeku su kakao u Francuskoj koristili za ublažavanje bijesa i lošeg raspoloženja. Osim za popravljanje raspoloženja, evo zbog čega je još korisno piti topao kakao koji naročito prija u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Istraživači sa Kornel univerziteta su zaključili da je koncentracija antioksidanasa u toplom kakaoou gotovo dva puta veća nego u crnom vinu, 2-3 puta veća nego u zelenom čaju i 4-5 puta veća nego u crnom čaju. Profesor Čang Jong Li, vođa istraživačkog tima univerziteta Kornel, kaže da je važno kakao piti topao, jer se tada oslobađa više antioksidanasa.

Šolja toplog kakaoa sadrži 611mg galne kiseline i 564mg flavonoida epikatehina. Antioksidans galna kiselina se koristi u liječenju unutrašnjih krvarenja, albuminurije (pojava albumina u urinu) koja ukazuje na bolest bubrega i dijabetesa.

Kakao ima manje masti od čokolade, što ga preporučuje za upotrebu.

Flavonoidi pomažu organizmu da preradi azotne okside, pa stoga topli kakao utiče na poboljšanje cirkulacije i zdravlja srca i pomaže u snižavanju pritiska.

Flavonoidi iz toplog kakaoa takođe pomažu u sprječavanju zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.

Prema Američkoj asocijaciji za unapređivanje nauke, pijenje toplog kakaoa može da pomogne i u boljem pamćenju, jer flavonoidi povećavaju cirkulaciju i dotok kiseonika do mozga. Pošto demenciju uzrokuje smanjen dotok krvi do mozga, istraživači smatraju da bi kakao mogao da doprinese prevenciji ovog stanja.

Međutim, instant kakao mješavine često sadrže razne vještačke dodatke koji mogu da smanje blagodeti od kakaoa. Dobro čitajte deklaracije i uživajte u čistom kakakou.

Recept:

Zagrijte mlijeko za jednu šolju do one granice koja vam prija. Dok je mlijeko u lončiću, dodajte kafenu šašičicu kakaoa i miješajte. Po ukusu, možete dodati i šećer. Takođe, u kombinaciji je i cimet odličan dodatak.

Kada se kakao rastopio i nema grudvica, sklonite napitak sa ringle i sipajte u šolju.