TOPLE I HLADNE KUPKE: Izliječite se vodom Kneipp metodom

 Polijevanje koje je osmislio Kneipp izvrsno krijepi i opušta tijelo, posebno ono s naizmjeničnom toplom i hladnom vodom. Ta jednostavna i prirodna metoda liječenja i iscjeljivanja djeluje na niz smetnji i bolesti, od uravnoteživanja krvotoka do psihičkog umirivanja, a sve što je potrebno je kupaonica s tušem i mijenjanje temperature vode

Kada je Knejp (Kneipp) govorio i pisao o polijevanju, mislio je samo na polijevanje hladnom vodom. Zahvaljujući toploj vodi iz vodovoda, primjena Knejpovog liječenja vodom u međuvremenu je znatno proširena. Bez naizmjeničnog polijevanja toplom i hladnom vodom, koje Sebastian Knejp u današnjem obliku nije poznavao, moderno Knejpovo liječenje danas je nezamislivo.

Sebastian Knejp

Polijevanje se primjenjuje na različite načine: kao hladno, naizmjenično, toplo ili vruće polijevanje, a u lječilištu se primjenjuje brzo i polijevanje slično kiši. Svi dijelovi tijela, pa čak i lice i glava, mogu pojedinačno ili zajedno s drugim dijelovima tijela biti uključeni u polijevanje. Vrhunac polijevanja predstavlja polijevanje cijelog tijela koje će se kasnije spomenuti na sasvim poseban način.

Pri naizmjeničnom polijevanju ne postoji tačno određena temperatura vode. Prikladna temperatura je ona koja se čovjeku sviđa i koja je ugodna, opuštajuća i osvježavajuća.

U lječilištima u Knejpovim kupaonicama se koristi crijevo koje mora biti promjera otprilike 18 mm i dužine od 2,5 m. Ovakvi idealni uvjeti kod kuće se mogu ostvariti samo u slučaju postojanja posebnog prostora u kupaonici ili posebne umivaonice koja se može zagrijati.

Trebalo bi potpuno iskoristiti postojeće mogućnosti kupaonice zbog izvođenja tačno određenog programa primjene vode. Danas je u svakom stanu uobičajno da postoji kupaonica s tušem koji je u Knejpovom liječenju jako koristan, ali ne i prikladan kao i 2 cm debelo crijevo čiji mlaz nije previše jak.

Knejpovsko „kućno“ polijevanje vodom jako je važna i dragocjena mjera liječenja i sprječavanja bolesti koja je moguća i bez skupe i komplicirane dodatne tehničke opreme u kupaonici.

Tuš-glava

Polijevanje tuš-glavom se prema kvalitetu ne može usporediti s polijevanjem mlazom koji je ravnomjeran, ali ispunjava kriterije djelotvorne primjene Knejpovih metoda. Potrebna je i ugradnja tuš-glave koja se može okretati, a koja omogućava tri različita intenziteta mlaza vode, i to kao tuš, ravnomjeran i djelimično ravnomjeran mlaz. Mnogi tuševi već su opremljeni takvom tuš- glavom, čiji je ravnomjeran mlaz najprikladniji za polijevanje tijela.

Za razliku od manjih polijevanja, kao što su naizmjenično polijevanje ruku i koljena, pri velikim polijevanjima, kao što su naizmjenično polijevanje leđa, cijelog tijela i donjeg dijela tijela nakon polijevanja preporučljivo je mirovanje u postelji.

Naravno, moramo biti svjesni i razlike između mladeži bez tegoba koja se nakon polijevanja može odmah obući i kretati i osoba starijih od 60 godina s prisutnim poremećajima vegetativnog nervnog sistema za koje je nakon polijevanja preporučljivo mirovanje od najmanje 15 minuta.

 

Polijevanje ruku

Polijevanje započinjemo vanjskom stranom desne šake i idemo po ruci prema ramenu gdje se zadržimo 5 sekundi. Nakon toga se polijeva unutrašnja strana ruke do šake. Tada prelazimo na lijevu ruku koju polijevamo na isti način.

Osoba mora stajati ispred kade, a ne u njoj, i nagnuti se tako da mlaz iz crijeva koje držimo u lijevoj ruci oblijeva desnu ruku koju držimo opuštenu. Isto ponavljamo i s ljevom rukom kada crijevo držimo u lijevoj ruci. Naizmjenično polijevanje ruku u određenim vremenskim razmacima: 30 sekundi toplo – 15 sekundi hladno – 30 sekundi toplo – 15 sekundi hladno (obje ruke).

 

Disanje i krvotok

Ako je zbog zdravstvenih tegoba kao što su npr. vrtoglavica izazvana saginjanjem, ukočenost zglobova, oštećenja međukralježnih koluta ili jakih bolova u križima nemoguće samoizvođenje polijevanja ruku, preporučuje se sljedeća varijanta polijevanja za koju je doduše, potrebna pomoć druge osobe:

Pacijent sa obnaženim gornjim dijelom tijela mora sjediti na običnom stolcu ili još bolje na stolcu koji se može okretati oko vlastite osi, pri rubu kade, te objesiti ruku u kadu. Osoba koja pomaže pri polijevanju polijeva prvo desnu, a nakon promjene položaja na stolcu i lijevu ruku.

Naizmjenično polijevanje  ruku, hladno polijevanje i hladna kupelj za ruke pogoduju i osvježavaju, dovode do lakšeg i dubljeg disanja i potiču krvotok u gornjem dijelu tijela, posebno u srcu. Lupanje srca, nemir srca i osjećaj potištenosti spadaju u glavne znakove ozdravljenja svih Knejpovih metoda liječenja u području gornjeg dijela tijela.

Naglašeno se ukazuje na to da se pojedinačna polijevanja ne usmjeravaju na određene tegobe nego da podražaj hladnom vodom djeluje na vegetativni nervni sistem u smislu prilagodbe i, naravno kao mjera jačanja otpornosti protiv zaraznih bolesti.

Polijevanje lica

Polijevanje lica može se izvoditi samo ili povezano s polijevanjem ruku. Ako se polijeva samo lice, dovoljno je da su dostupni samo vrat i zatiljak, a držanje je isto kao i kod polijevanja ruku. Naizmjenično polijevanje lica ugodno je i djelotvorno samo ako je mlaz vode bez pritiska i ravnomjeran. Tuš-glava ili tuš samo su pomagala koja se koriste u nuždi.

Kod primjene polijevanja lica bitno je da pacijent, dok ima zatvorena usta, ne zadržava dah nego da ravnomjerno udiše i izdiše. Voda tokom polijevanja ne može ući ni u nos ni u dušnik, jer se s nagnutog lica automatski slijeva prema dole. Iako blagi mlaz vode pri polijevanju ne šteti očima, preporučljivo je oči ipak držati zatvorene.

Glavobolja, vrtoglavica

Kod glavobolje ili vrtoglavice, polijevanje počinjemo s prednjom stranom lica i u smjeru kazaljke na satu; zaokružimo polako pomičući mlaz. Na polijevanje čela se posebno obaziremo s vodoravnim, tj. uzdužnim polijevanjem.

Primjena kod kuće: kod polijevanja bez pomoći druge osobe sami biramo temperaturu hladnog ili toplog mlaza vode, a tuš-glava se drži u desnoj ruci.

Naizmjenično polijevanje lica u tačno određenim vremenskim razmacima: 15 sekundi toplo – 5 sekundi hladno – 15 sekundi toplo – 5 sekundi hladno.

Ako se ruke i lice polijevaju u isto vrijeme, ponuđene su dvije mogućnosti primjene: naizmjenično polijevanje ruku i lica izvodi se odvojeno i jedno nakon drugog ili se polijevanje lica spaja s polijevanjem ruku. Redoslijed polijevanja za drugu mogućnost je: naizmjenično desna ruka – lijeva ruka – lice.

Polijevanje lica izvrsno je za sve zdravstvene tegobe povezane s glavom: glavobolju, migrenu, vrtoglavicu, osjećaj omamljenosti u glavi, gubitak ravnoteže i oštećenje vida ili sluha. Naizmjenično polijevanje lica povezano s naizmjeničnim polijevanjem ruku dokazalo se izvrsnim i kod sniženog raspoloženja izazvanog umorom.

Polijevanje koljena

Za polijevanje koljena treba obnažiti samo potkoljenice i bedra do sredine, a hlače se ne moraju skinuti. Polijevanje počinje na stražnjoj strani donjeg dijela desne noge tako da mlaz vode vodimo 2-3 puta od pete prema nožnim prstima. Poslije toga se preko vanjske strane lista noge prelazi do pregiba koljena gdje se crijevo zaustavi nekoliko sekundi dok voda ne zalije cijelu vanjsku stranu lista. Nakon toga se mlaz vode vodi na unutrašnju stranu lista sve do pete. Polijevanje lijeve noge izvodi se na isti način.

Primjena kod kuće: pri polijevanju se mora stajati u tuš-kadi ili kadi za kupanje, a crijevo ili tuš-glava tokom polijevanja listova noge drže se u desnoj ruci. Polijevanje stopala se ne preporučuje zbog klizavosti kade i opasnosti od pada pri stajanju na jednoj nozi.

Naizmjenično polijevanje koljena u tačno određenim vremenskim razmacima: 30 sekundi toplo – 10 sekundi hladno – 30 sekundi toplo – 10 sekundi hladno (obje potkoljenice) – odvodi toplinu, smiruje i jača krvotok.

Osim toga, polijevanje koljena se pokazalo kao dobro sredstvo za uspavljivanje ili ponovno uspavljivanje. Polijevanje koljena prije spavanja raspoređuje krv od gore prema dole, izjednačuje i smiruje nervni sistem, posebno centar za san.

Za mjesečare, koji zbog nemira u nogama ili cijelom tijelu ne mogu spavati, opuštajuće polijevanje koljena hladnom vodom blagotvorna je pomoć. Naizmjenično polijevanje posebno je korisno za koljena starijih osoba, koja su zbog artroze već istrošena. Naizmjenično ili hladno polijevanje i hodanje po vodi također je korisno za teške, umorne noge s proširenim venama ili za opterećena bolna stopala.

Polijevanje bedara

Ako polijevanje koljena produžimo do stražnjice, onda je riječ o polijevanju bedara. Gornji dio tijela može biti obučen, ali donji dio mora biti gol do visine kukova. Kao i kod polijevanja koljena počinje se od desnog stopala, a mlaz vode kreće se prvo vanjskom stranom desne potkoljenice, zatim kod bedara prelazi na stražnju stranu noge i stražnjice i tu se zadržava 5 – 10 sekundi te se onda mlaz spušta po unutarnjoj strani noge.

Lijeva noga se polijeva na isti način. Kada mlaz dosegne lijevu polovicu stražnjice, treba polijevati obje polovice micanjem mlaza lijevo-desno tako da široki vodeni plašt obuhvaća stražnju stranu svake noge. Na kraju se polijevaju prednja i unutarnja strana svake noge također od stopala do prepona. I tu se može bez polijevanja trbuha preći s jedne strane na drugu.

Kad se sami polijevate u kadi ili tuš-kadi, potrebno je pojednostaviti ovu tehniku polijevanja. Nakon polijevanja vanjske i stražnje strane nogu, uključujući i stražnjicu, unutrašnja strana se na kraju polijeva sprijeda. Naizmjenično polijevanje bedara u određenim vremenskim razmacima: 40 sekundi toplo – 15 sekundi hladno – 40 sekundi toplo – 15 sekundi hladno (svaka noga).

 

Polijevanje leđa

Spada među najintenzivnija polijevanja. Osim toga tehnika je teška, tako da se kod kuće umjesto njega koristi polijevanje cijelog tijela. Polijevanje počinje od desnog stopala, nastavlja se po vanjskoj strani noge do stražnjice i po unutarnjoj strani opet dole. Lijeva noga se polijeva na isti način. Zatim mlaz počinje od desne šake, ide preko ruke do desne lopatice gdje nakratko zastaje. Onda se opet spušta po leđima do stražnjice i tamo mlaz prelazi na lijevu šaku i uspinje se preko lijeve ruke do lijeve lopatice gdje opet zastaje na nekoliko sekundi.

Nakon spuštanja do stražnjice slijedi promjenu na desnu stranu. Tada se mlaz uspinje po kralježnici do desne lopatice. I onda opet dole do stražnjice, a zatim slijedi promjena na lijevu stranu i uspon po kralježnici do lijeve lopatice. Polijevanje završava spuštanjem preko lijeve strane leđa i niz lijevu nogu.

Polijevanje leđa najčešće se propisuje kao naizmjenično polijevanje leđa u zadnjoj sedmici terapije. Ljekovito djeluje na sve tegobe povezane s kralježnicom, bolove u području kralježnice, napetost u mišićima i osteoporozu.

Cijelo tijelo

Spada među najučinkovita polijevanja, a moderna tehnologija dovoda tople i hladne vode omogućila mu je da osvoji svako kućanstvo. Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, koja zbog svojih raznih načina primjene spada u higijensku svakodnevnicu svakog prosječnog građana, u principu je promijenjeno u naizmjenično polijevanje tijela.

Polijevanje nogu i ruku je kao i polijevanje leđa. Kada otvor crijeva dospije do visine ramena, voda se dijeli tako da dvije trećine teku preko leđa, jedna trećina preko prstiju, a daljna promjena s jedne strane na drugu je kao kod polijevanja leđa: crijevo se vodi preko desne strane leđa do stražnjice, zatim do lijeve šake, od tamo preko lijeve ruke do lijevog ramena, gdje se mlaz opet dijeli tako da dvije trećine teku preko leđa, a jedna preko prednje strane.

Idući prelaz se odvija od lijeve lopatice preko vrata do desne lopatice, a nakon dvije promjene slijedi spuštanje preko lijeve noge do stopala.

U drugom dijelu ovog polijevanja, daje se prednost prednjoj strani. Kao kod polijevanja bedra počinje se od desnog stopala, polijeva se vanjska strana noge do prepone i spušta se po unutrašnjoj strani. Polijeva se i lijeva i desna noga, zatim se prelazi od sredine lijevog bedra do desne šake, preko ruke do ramena gdje dvije trećine mlaza teku po prednjoj, a jedna po stražnoj strani tijela. Slijedi spuštanje po prednjoj strani prsnog koša i trbuha do sredine bedara i prelazi se na lijevu ruku, i opet se mlaz diže do visine ramena i voda se dijeli na isti način.