TOPLA VODA I LIMUN – ČUDESNI NAPITAK KOJI ČUVA ZDRAVLJE!

Sok od limuna u toploj vodi idealan je napitak odmah nakon buđenja jer priprema tijelo za ono što ga čeka u danu – detoksicira ga, potiče rad mozga i probavnog sistema, pomaže u gubitku viška kilograma, blagotvorno djeluje na kožu.

Voda mora biti topla zato što je tako bolje za vaše tijelo. Naime, prema staroj kineskoj medicini, hladni napici djeluju stresno na naš organizam jer ih tijelo mora ugrijati prije nego odu dalje kroz probavni sistem.

Ovaj napitak najbolje je popiti 15-30 minuta prije doručka. Izmješajte sok od pola limuna sa 2 dl vode ili prilagodite količinu limuna svom ličnom ukusu. Ne samo da će vam pomoći da ostanete hidrirani, već ćete osjetiti i druge prednosti:

  • Daje podsticaj vašem imunološkom sistemu – limun je prepun hranjivih sastojaka uključujući vitamin C, vitamine B-kompleksa, kalcij, željezo, magnezij, kalij i vlakna. Vitamin C u limunu može pomoći u ublažavanju stresa i borbi protiv virusnih infekcija i upale grla. Kalij je koristan za zdravlje srca, kao i za funkciju mozga i nerava.
  •  Smanjuje upalu i čisti organizam – redovno pijenje vode s limunom pomaže u regulaciji acido-bazne ravnoteže u tijelu i pomaže u otklanjanju mokraćne kiseline iz zglobova. Također, stimulira vašu jetru i poboljšava funkciju enzima, aktivira protok žuči, pomaže u emulgiranju masti i izbacivanju liposolubilnih (rastvorljivih u mastima) toksina.
  • Čuva vašu kožu – antioksidansi u limunovom soku pomažu u smanjenju fleka i bora na koži.
  •  Pomaže pri mršavljenju – limun sadrži pektinska vlakna koja smanjuju osjećaj gladi.
  • Potencijalni nedostatak je što limunska kiselina može erodirati caklinu na vašim zubima. Da biste spriječili oštećenje zuba, vodite računa da voda bude mlaka, a ne vruća. Možete piti i kroz slamku da zaštitite zube, a odmah nakon pijenja isperete usta vodom, a poslije operete zube.