Topla čokolada: Piće bogova bogato mineralima koje će vam u trenu popraviti raspoloženje

Topla čokolada ili „piće bogova“, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet. Naime, osim što podiže raspoloženje, ona donosi veliku korist našem zdravlju jer u sebi sadrži minerale i antioksidante potrebne našem organizmu

Ljubitelji slatkoga teško mogu odoljeti šoljici punog okusa u kojem je otopljen jedan od najslađih slatkiša – čokolada.
Sama čokolada se posebno cijeni već vijekovima te joj se pripisuju afrodizijačka i ljekovita svojstva, a prema legendi Asteka, topla čokolada se smatrala pićem bogova u raju, a također se koristila za razne rituale.

Zanimljiva je činjenica da se u nekim zemljama Europe i Amerike priprema iz njezina praha pomiješanog sa mlijekom, dok se u Švicarskoj i Belgiji otopljenim kockicama dodaje mlijeko, a po želji i drugi sastojci.

Kako bismo uživali u blagodati ovog napitka preporuka je izabrati tamniju čokoladu koja je nutritivno bogatija i posegnuti za onom s manjom količinom šećera. Donosimo vam tri razloga zašto je dobro piti toplu čokoladu.

1. Sadrži minerale

Topla čokolada u sebi sadrži kalij i kalciji koji su izrazito korisni za zdravlje našeg koštanog sistema jer se u njemu i pohranjuje.

Mineral kalij pozitivno djeluje na rad nervnog sistema, a istovremeno kontroliše oslobođenje kalcija putem mokraće i znoja te time održava njegovu ravnotežu. Iz tog razloga potrebno je unositi oba minerala jer jedan bez drugog ne funkcionišu.
Osim kalija i kalcija ovo ukusno piće sadrži magnezij i željezo koji su potrebni našem tijelu kako bi imalo dovoljno snage i energije. Magnezij u sastavu čokolade pomaže u savladavanju stresa i normalizaciji emotivnog stanja.

2. Bogata antioksidantima

Za razliku od namjernice topla čokolada sadrži više antioksidanta, a razlog tome je taj što se veći broj njih oslobađa pri visokoj temperaturi. Topli napitak odlikuje se i sadržajem blagotvornih flavonoida koji štite srce od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju kolesterol u krvi i visoki krvni pritisak.

3. Hormon sreće

Topla čokolada pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije i pravi je podizač lošeg raspoloženja.

Mnogi će se složiti da nakon šoljice tople čokolade, njihovo raspoloženje postaje mnogo bolje, a razlog tome su aminokiseline triptofan i feniletilamin koje se nalaze u ukusnom napitku i zahvaljući kojima se proizvodi “hormon sreće” – endorfin.