Topi kilograme, čuva srce, liječi dijabetes… Ječmena voda čini čuda za vaše zdravlje

Ječam obiluje ljekovitim sastojcima i pomaže kod upala mokraćnih kanala, snižava holesterol, reguliše nivo šećera u krvi…

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima…

Sva ove blagodeti ljekovite žitarice možete iskoristiti ako napravite ječmenu vodu.

Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću.

Postupak:

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata. Procijedite ječam i pomiješajte šolju ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite da na ringlu i kuhajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, pa procijedite. Pijte 1 do 2 šolje procijeđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda, piše Stvar ukusa.

1. Pomaže kod urinarnih infekcija

Ova ljekovita tečnost je odličan diuretik i pomaže funkcionisanje urinarnog trakta. Pored toga, ječmena voda pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo.

2. Podstiče mršavljenje

Ječmena voda je odličan napitak za osobe koje žele da smršaju. Sadrži dosta vlakana i održava vas sitima duže vrijeme. Pored toga, ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

3. Snižava holesterol

S obzirom da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

4. Čuva srce

Pored toga što reguliše nivo holesterola, ječmena voda čuva srce i time što preventivno djeluje na nastanak arteroskleroze.

5. Pomaže u varenju 

S obzirom da je alkalne prirode i da je bogata vlaknima, ječmena voda je odlična za zdravlje sistema za varenje i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Ovaj napitak se preporučuje i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i povratila ravnoteža elektrolita.

6. Kontroliše nivo šećera u krvi

Ječmena voda se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa jer pomaže u stabilizovanju nivoa glukoze u krvi. Pored toga, ječam smanjuje rizik od gojaznosti i tako deluje preventivno na pojavu dijabetesa tipa 2.

7. Njeguje kožu

Ječmena voda pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i time kožu održava zdravom i blistavom. Pored toga, ječam sadrži sastojak azelaik koji efikasno djeluje protiv akni i smanjuje upale. Antioksidansi u ječmu spriječavaju slobodne radikale da oštete ćelije, a tako i odlažu pojavu znakova starenja na koži. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite.

8. Jača imunitet

Ječmena voda je prava imunitetska bomba i sadrži dosta ljekovitih sastojaka, poput B vitamina, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena… Takođe, beta-glukani u ječmu imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Napomena: s obzirom da je diuretik, nemojte piti više od 6 čaša ječmene vode na dan. Ovo piće sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.