TOPE SE U USTIMA: Recept za sočne, čokoladne Nanaimo kocke

Ako vas zanimaju činjenice i priče o ovoj fenomenalnoj poslastici, možete pročitati sva nagađanja na Wikipediji. Inače, 1986. godine je gradonačelnik Nanaima, Graeme Roberts, zajedno s trgovačkim centrom Harbor Park, pokrenuo takmičenje za pronalaženje ultimativnog recepta za Nanaimo kocke. Tokom jedno jesečnog takmičenja prijavljeno je gotovo 100 različitih varijacija slavne poslastice.

Donosimo vam klasičan recept za Nanaimo kocke koje se smatraju tradicionalnim kanadskim kolačem i kao takve su poznate u cijelom svijetu.

Donji sloj: • 1/2 šoljice neslanog maslaca (125 ml) • 1/4 šoljice šećera (60 ml) • 5 kašika kakaa (75 ml) • 1 jaje • 1 3/4 šoljice mrvica integralnih keksa (415 ml) • 1/2 šoljice sitno nasjeckanih badema (125 ml) • 1 šoljica kokosa (250 ml)

Rastopite prva tri sastojka u posudi uronjenoj u ključalu vodu. Dodajte jaje te miješajte da se skuha i zgusne. Maknite s vatre. Umiješajte mrvice, kokos i bademe. Čvrsto pritisnite „biskvit“ u nenauljeni kalup promjera 20 x 20 cm.

Drugi sloj • 1/2 šoljice neslanog maslaca (125 ml) • 2 kašike i 2 kašičice vrhnja (40 ml) • 2 kašike praška za puding od vanilije (30 ml) • 2 šoljice šećera u prahu (500 ml)

Dobro pomiješajte maslac, vrhnje, prašak za puding i šećer u prahu. Dobro stucite smjesu, a zatim razmažite po donjem sloju.

Treći sloj • 4 kvadrata poluslatke čokolade (po 30 g svaka) • 2 kašike neslanog maslaca (30 ml)

Na laganoj vatri rastopite čokoladu i maslac. Ostavite da se ohladi. Kad bude hladno, ali još uvijek tekuće, prelijte po drugom sloju pa kocke ohladite u hladnjaku.