TOPE SE U USTIMA: „ČAMAC TIKVICE“ PUNJENE MESOM

ZA OVAJ SPECIJALITET POTREBNO JE: 5-6 manjih tikvica, 1 rendana mrkva, 1 glavica crnog luka, 4 čehne bijelog luka, 1 kašika začina, 1 kašičica aleve paprike, malo bibera, mljeveno meso 400 gr, sitno sjeckan peršun, šoljica obarene riže, 2 paradajza na kolutove, 1 jaje i ulje.

Tikvice očistiti od sjemena i izdubiti kašikom, kao korito.

Luk i mrkvu isjeckati i pržiti na ulju, a zatim dodati mljeveno meso. Potom dodajte sjeckani bijeli luk, začin, alevu papriku, biber i obarenu rižu. Na kraju slijedi peršunov list. Smjesa je spremnja za punjenje.

Tepsiju pouljiti, pa poredati očišćene tikvice i puniti ih. Odozgo poredati kolutove paradajza. Ukoliko želite, narendajte malo parmezana, a možete dodati i nekoliko cijelih mladih krompirića da se peku sa tikvicama. Tepsiju možete zatvoriti folijom i peći oko 35 min na 200 stepeni, a zatim otklopiti da se zapeče. 

Komentari

komentara