“Top secret” dokument otkriva šta je rekao Osvaldov ubica- Džek Rubi, na dan ubistva Džona Kenedija…

Svježe objavljeni podaci FBI-a pokazuju da je Džek Rubi, čovjek koji je ubio Li Harvi Osvalda, upitao agenta FBI-a da li želi da “gledaju vatromet“ samo nekoliko sati prije nego što je ubijen predsjednik Džon Kenedi 1963. godine.

Dokument, koji je bio među 10.744 fajlova koje je Nacionalna arhiva objavila u petak, ističe šta je agent FBI-a rekao zvaničnicima o Rubiju, nagovještavajući da je vlasnik noćnog kluba možda znao da će Kenedi biti meta, piše webtribune.rs.
U martu 1977. godine, skoro 14 godina nakon ubistva Džona Kenedija, šef obavještajnog odeljenja Službe za unutrašnje prihode, Robert Potrikus, predao je pismo agentu Tedu Gundersonu iz kancelarije FBI-a u Dalasu, u kom se isticalo da je Rubi telefonirao agentu u jutro na dan fatalne pucnjave na predsjednika i pitao ga da li želi da gleda predsjedničku paradu.

 

“Agent je izjavio da ga je ujutru na dan ubistva Rubi kontaktirao i pitao da li bi “želio da gleda vatromet“, navodi se u pismu.

“Bio je sa Džekom Rubijem i stajao je na uglu zgrade pošte gledajući na zgradu “Texas School Book Depository” u trenutku pucnjave. Odmah poslije pucnjave je Rubi otišao i krenuo ka zgradi “Dallas Morning News.“
Prateća dokumentacija otkriva da je taj agent bio Bob Vanderslajs iz Dalasa. 1977-te on je rekao FBI-u da mu Rubi nije rekao ništa odmah nakon ubistva. Međutim, nakon što je Rubi uhapšen zbog ubistva Osvalda, Vanderslajs je takođe uhapšen zbog nepovezanih optubi, i bolje je upoznao Rubija u zatvoru u Dalasu.

Bivši marinac Osvald je zvanično optužen za ubistvo predsjednika prije nego što ga je ubio Rubi, dok su ga prevozili u okružni zatvor, samo dva dana nakon atentata u novembru 1963-će. Rubi je kasnije umro u zatvoru.
Vorenova komisija, koja je osnovana radi istraživanja smrti predsjednika, zaključila je da je Li Harvi Osvald ubio Kenedija i da je Osvald u potpunosti djelovao sam. Takođe je zaključeno da je Džek Rubi takođe djelovao sam kada je ubio Osvalda.

Nacionalna arhiva je objavljivala izvještaje o ubistvu Kenedija u serijama. Ranije izdanje nije otkrilo nikakvu vezu između Osvalda i CIA-e, što potkopava popularnu teoriju da je Osvald bio operativac CIA-e.