Top feng shui savjeti: Kupatilu nije mjesto u kući, ulazna vrata neka budu drvena, a figurica bijelog tigra zaštit će vas od pljačke i drugih nezgoda!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Feng shui najlakše možemo opisati kao drevnu disciplinu razvijenu u Kini prije više od 300 godina koja se bavi proučavanjem promjene energije kroz prostornu i vremensku dimenziju. U ovom tekstu, akcenat će biti na proučavanju prostorne dimenzije i jednostavnim savjetima koje možemo primijeniti u sadašnjim okolnostima, s tim da ni vremenska dimenzija neće biti zanemarena, jer feng shui ne postoji bez jedne od njih.

Feng shui u bukvalnom prijevodu znači vjetar i voda, dvije najbitnije pojave u prirodi koje Kinezi smatraju izvorom života. Feng shui nije ništa drugo do primjena logičnog razmišljanja pri izboru doma. ,,Ne treba imati kuću sa vanjske strane krivine autoputa!” je jedan od osnovnih savjeta. On potiče još od tih drevnih Kineza koji nisu gradili nastambe na okukama rijeka jer bi ih poplave svake godine uništile.
Dakle, ovo je jednostavan primjer kako feng shui logično djeluje. Međutim situacija je danas malo drugačija. U modernom svijetu nismo svi u blizini rijeke ili planine, ali su one ipak zamijenjene saobraćajnicama i visokim zgradama. Zato ne treba trošiti previše riječi na kinesku historiju, njihove mitove i legende, jer ma koliko i oni zanimljivi bili i daju vrijedne pouke o životu, teško da ćemo danas naći figure kineskih  bogova koje bismo postavili u kući po uputama legendi. Ne, važna je praktičnost i snalaženje sa onim što imamo.

Prije svega, očistite stan!
Da bismo uopšte počeli primjenjivati feng shui, važno je otkloniti sve fizičke prepreke. Te prepreke predstavljaju nagomilane stvari, prašina …Potrebno je obratiti pažnju na: stvari koje se ne koriste više od godinu dana, neuredne ćoškove, prenatrpanost, sve nezavršene stvari, predmete koji nas vežu za stare ljubavi ili neke neugodne situacije iz prošlosti, garderobu i obuću koja nam ne pristaje ili je više ne nosimo, besmislene ukrase koji nam se nikad nisu sviđali, poklone koje smo dobili od osoba za koje sumnjamo da nam ne misle dobro, stvari za koje ne znamo kako su se tu našle, stare časopise, novine, fotografije, posebno preminulih.

Sav ,,višak materijala” treba skloniti iz kuće, time će se poboljšati protok pozitivne chi energije. Te stvari ne treba odlagati na tavan koji simboliše naš duhovni razvoj, jer time isti blokiramo. Slično važi i za podrum, simbol naše podsvijesti. Ne treba ih ni nositi ni roditeljima jer time se pokazuje manjak samopouzdanja i samostalnosti. Ako je moguće, treba ih pokloniti u dobrotvorne svrhe, ili jednostavno baciti.

Posolite kuću
Energetsko čišćenje prostora ili popularno ,,space clearing” je jednostavna tehnika koja otklanja veliki dio blokada što otvara put pozitivnom chi-ju. Postoji jako puno tehnika, neke su komplikovane, a neke jednostavnije poput ove koju predstavljamo. Za ovaj ritual potrebna je obična kuhinjska so. Krenuti od ulaznih vrata s lijeva na desno i u svaki ćošak kuće posuti malo soli. Ostaviti so preko noći da pokupi negativnosti. Ujutro otvoriti sve prozore, da uđe pozitivan chi, pustiti vodu na svim slavinama čime se simbolički spira negativan chi, a zatim usisivačem pokupiti so u istom smjeru u kome smo je posipali. Sadržaj iz usisivača baciti u wc šolju. ,,Space clearing” je dovoljno izvoditi svaka 3 mjeseca, ali i češće, ako osjetimo da se negativnost nakupila u našem životnom prostoru.

Popravka kvarova
Nakon energetskog čišćenja važno je otkloniti sve kvarove u kući. Sve što ne funkcioniše onako kako bi trebalo treba ili popraviti ili baciti, jer u suprotnom prizivamo loš chi. Pored toga, pokvareni uređaji u kući poput miksera i usisivača mogu biti opasni i po život. Treba zamijeniti stare zahrđale kvake i truhle prozore, jer ako se vrata i prozori ne zatvaraju dobro, pozitivan chi je automatski odbijen. Pokvarene slavine i vodovodne instalacije donose finansijske gubitke porodici. Zato je bolje danas investirati u renoviranje nego sutra žaliti za izgubljenim.

Upoznavanje sa Lo shu kvadratom
Lo shu je ustvari magični kvadrat od 9 polja u kome su raspoređeni brojevi od 1 do 9 tako da u svakom redu, koloni i dijagonali zbir iznosi 15. Po legendi, pronašao ga je drevni kineski car Fu Xsi na leđima magične kornjače. Primjenjujemo ga tako što kvadrat precrtamo na providnu foliju ili celofan i postavimo preko tlocrta kuće kako bismo odredili 9 sektora i svaki na odgovarajući način ojačali (prije postavljanja Lo shu, pomoću kompasa treba odrediti strane svijeta u kući). Lo shu se može primijeniti na tlocrt čitave kuće, na svaku prostoriju posebno ili čak na radni sto.

Sektor 1 zauzima sjeverni ugao doma i utječe na posao i uspjeh u karijeri. Energizuje se vodenim elementom poput akvarijuma sa zlatnim ribicama.

Sektor 2 se nalazi u sjeverozapadnom uglu i energija tog sektora je odgovorna za naše ljubavne veze i sreću u braku. Energetizuje se elementom zemlje, najbolje kristalima ili keramičkim figuricama. Najviše efekta će imati figurice u paru, poput mandarinskih patki. Od kristala najbolje je postaviti 2 roza kvarca ili ametista.

Sektor 3 je smješten na istoku i vezuje se za zdravlje. Odgovarajući element je drvo, pa postavljanje snažne i čvrste biljek poput bambusa ili bora, donosi dobro zdravlje i dugovječnost.

Sektor 4 se nalazi na jugoistoku i takođe mu odgovara element drveta. Ovo je sektor novca, pa je tu najbolje postaviti zelenu biljku sa okruglim mesnatim listovima koje simbolišu novac. Biljka mora cvjetati i razvijati se kako bi se i naše finansije razvijale. Prilikom presađivanja te biljke, prije nego što stavite novu zemlju na dno saksije postavite jednu metalnu kovanicu. Kasnije će simbolički sa cvjetanjem biljke cvjetati i naše finansije.

Sektor 5 se nalazi u centru svačijeg stana, to je osovina oko koje se okreću ostali sektori. Nema posebnu oblast djelovanja, već djeluje na sreću generalno. Zato centar doma mora uvek biti svjetao, čist i prozračan. Nikako nije preporučljivo živjeti u domu gdje je toalet u centru, jer to donosi siguru nesreću. Budući da je centar pod utjecajem zemljanog elementa, dobro je postaviti par kristala ili čak okačiti kristalni luster.

Sektor 6 se nalazi na sjeverozapadu i predstavlja pomoć važnih i utjecajnih ljudi. Odgovarajući element je metal, tako da u ovom sektoru sve metalno ili ovalnog oblika donosi sreću, posebno zvončići sa 6 cijevi ili 6 novčića vezanih crvenom trakom.

Sektor 7 obuhvata zapadni dio svakog doma i on utječe na sreću djece u kući. Takođe se energizuje metalom, slično kao sektor 6.

Sektor 8 zauzima sjeveroistočni ugao stana, i donosi sreću u učenju pa je ovaj sektor najbolje aktivirati u sobi djece školaraca. I njemu odgovara zemljani element, pa se aktivira kristalima, poput gorskog kristala, aventurina, sodalita…

Sektor 9 je sektor koji utječe na ugled i reputaciju cijele porodice, a položaj mu je na jugu. Njegov element je vatra, pa se ovaj sektor lako aktivira svime što je povezano sa vatrom, dakle slike sa jarkim motivima ili jednostavno jače osvjetljenje.
Ukoliko je vaša kuća nepravilnog oblika, kao što su popularne u obliku slova L, imate vjerovatno neke izbočene uglove ili vam neki sektori nedostaju. To se lako ispravlja pomoću ogledala, ali ipak treba konsultovati feng shui majstora jer treba biti veoma oprezan sa upotrebom ogledala.

Odredite svoj Kua broj
Kua ili Gua broj je jako moćna feng shui formula. Na osnovu ovog broja određujemo svoje povoljne i nepovoljne pravce, a neki Kinezi ga nose ugraviranog na zlato kao talisman. Formula kua broja je različita za žene i muškarce, a izračunava se iz lunarne godine rođenja. Lunarna godina je ustvari ono što mi zovemo Kineska nova godina i njen početak obično pada između 15.1. i 4.2. Zato svi koji su rođeni u intervalu 1.1. do 4.2.  bi se trebali konsultovati sa kineskim kalendarom, jer je moguće da za računanje svog kua broja moraju oduzeti 1 od stvarne godine rođenja.

Kua za muškarce:
Uzme se lunarna godina rođenja, saberu se zadnje 2 cifre. Ako je dobijeni broj veći ili jednak 10, saberemo mu cifre, kako bismo dobili jednocifren broj. Zatim od broja 10 oduzmemo taj broj i dobili smo kua broj.
Primjeri:
2.4.1984. Sabiremo 8+4=12; 1+2=3; 10-3=7
19.1.1966. (uzimamo 1965. Jer je Kineska nova godina počela 20.1.1966)
6+5=11; 1+1=2; 10-2=8

Kua za žene:
Slično kao za muškarce, uzimamo posljednje 2 cifre godine rođenja, saberemo ih i dodamo broj 5. Zatim broju koji smo dobili kao sumu sabiremo cifre dok ne dobijemo jednocifren broj.
Primjeri:
4.9.1945 Sabiremo 4+5=9; 9+5=14; 1+4=5
6.10.1982. 8+2=10; 10+5=15; 1+5=6
Odredite svoje povoljne i nepovoljne pravce
Ovdje predstavljamo tabelu sa 4 povoljna i 4 nepovoljna pravca, koji su određeni na osnovu kua broja. Uvijek se treba truditi da sjedimo, putujemo ili spavamo u povoljnom, a izbjegavamo nepovoljne pravce. Svi pravci se poklapaju sa istoimenim sektorima, i 4 pozitivna sektora svakako treba dodatno energetski ojačati.

Kakva trebaju biti ulazna vrata
Ulazna vrata su jedan od najbitnijih elemenata u feng shui praksi. Tu sva pozitivna chi energija ulazi u naš dom, zato vrata moraju biti optimalno sređena. Prostor oko njih i ona sama uvijek moraju biti čista. Najbolja su klasična, drvena vrata, nikako klizna, ali sve je opet stvar ukusa. Vrata bi se trebala otvarati ka unutra, da sreća ulazi, a ne izlazi i nikako se ne smije držati ogledalo direktno naspram ulaznih vrata jer to odmah reflektuje chi nazad. Ni dvoje vrata ne treba da se sučeljavaju, ali ako je to već tako, poželjno je okačiti kristalni luster (ili neke druge manje kristale) na plafon u prostoru između njih.

Glavna ulazna vrata bi trebalo da gledaju u našem pravcu ličnog rasta ili bar u nekom od preostala 3 povoljna pravca. Ako to ipak nije slučaj, problem se može riješiti nošenjem određenih boja ili predmeta svaki put kada prođemo kroz ta vrata. Ako vrata gledaju prema istoku ili jugoistoku, a to je za nas nepovoljno, treba uvijek nositi nešto zlatno. Ako glavna vrata gledaju ka jugu, onaj kome je to nepovoljno treba uz sebe nositi nešto plavo svaki put kad prođe kroz njih, kao na primjer kišobran, fasciklu, torbu, jaknu…

Ako su glavna ulazna vrata usmjerena prema sjeveru, uz sebe treba imati neki kristal kako bi se neutralisao negativan chi. Ako su vrata okrenuta ka jugozapadu ili sjeveroistoku, a to su nam nesrećni pravci, potrebno je imati nešto zeleno kada prolazimo kroz njih, a najefikasnije će djelovati cvijeće. A ako su vrata okrenuta prema zapadu ili sjeverozapadu, a među onima smo kojima su ti pravci nepovoljni, tada u rukama ili na sebi treba imati nešto crveno da bi se kontrolisao loš chi tih pravaca.

Kupatilo – najlošije mjesto u kući

U Kini se kupatila, odnosno toaleti smatraju najlošijim i najnegativnijim mjestom koje se uopšte ne izlaže feng shui lijekovima, jer se tu sva energija bukvalno spira. U davna vremena, toalet je bio potpuno odvojen od prostora gdje se živi, jede i spava, kao i kod nas. Pošto su danas atraktivne neke druge stvari, nema mnogo mjesta za polemisanje, ali ipak se treba pridržavati određenih pravila:

– Kupatilo nikako ne smije biti u centru stana .

– Ne smije biti ni ispod stepeništa, jer taj prostor(koji i inače treba da bude vrlo uredan) utječe na školovanje i budućnost djece u kući.

– Kupatilo ne smije biti naspram ili iznad ulaznih vrata kuće ili neke važne sobe (dnevna, spavaća, dječija…) Danas su posebno popularne spavaće sobe sa kupatilom unutar nje, što je po feng shui-ju jako nepovoljno.

Zato, pri kupovini nekretnine, ovakve treba obilaziti u širokom luku.

– WC šolju i vrata kupatila uvijek držati zatvorene da se ne vraća loša chi energija.

– Ako se WC šolja nalazi direktno naspram ulaznih vrata kupatila, pored nje treba staviti biljku koja će upijati loš chi. Upravo zbog lošeg chi-ja, biljke će se brzo sušiti i neophodno ih je stalno mijenjati.

– Jako je loše ako se kupatilo nađe u nekom od naših povoljnih sektora, posebno sektoru bogatstva. Tada treba u kupatilo staviti metalnu posudu u kojoj je par sitnih kovanica, koje ćemo s vremena na vrijeme mijenjati i stalno aktivirati finansijsku energiju.

Jedino povoljno rješenje za kupatilo je da se ono nađe u jednom od 4 negativna sektora, a da se zatim na vrata kupatila okači ogledalo, kako bi kao prostorija simbolički nestalo.

Teorija 5 elemenata
Kinezi vjeruju da je sav vidljiv svijet sačinjen od 5 elemenata: vatre, zemlje, metala, vode i drveta. Ovi elementi su posebno raspoređeni u 3 ciklusa:
PRODUKTIVNOM: Vatra stvara zemlju, zemlja metal, metal se topi u vodu, voda hrani drvo, a drvo hrani vatru.
DESTRUKTIVNOM: Vatra sagorijeva drvo, drvo isušuje vodu, voda crpi metal, metal zemlju, a zemlja vatru.
REDUKTIVNOM: Vatra topi metal, mijetal seče drvo, drvo iscrpljuje zemlju, zemlja upija vodu, voda gasi vatru.


VatraVatra je izuzetno jak element pri čijoj upotrebi treba biti oprezan – nikada se ne smije unositi previše elementa vatre u prostor. Povezuje se s crvenom bojom, šiljatim uglovima i trouglastim oblicima (trougao, zvezda, cik-cak). Prikazuje se kao osvjetljenje (sveće, svetla, svetiljke i simboli sunca, umjetnost i materijali izrađeni ljudskom rukom (plastika).

ZemljaZemlja simboliše hranjivu supstancu iz koje potiču i u koju se vraćaju sve žive tvari. Element zemlje prikazuje se žutom i smeđom bojom, glinom, ciglom, kamenom, terakotom, kristalima, četverougaonim oblikom, niskim udobnim namještajem i velikim mekanim jastucima.

Metal
Metal predstavlja energiju novca, našu sposobnost da stvorimo konkretne nagrade i rezultate naših napora. Element metal je prikazan metalnim predmetima, belom i «metalnim» bojama, okruglim i ovalnim oblicima, te kovanicama.

Voda
Voda naznačuje unutrašnje biće, umjetnost i ljepotu. Element vode se prikazuje nepravilnim, asimetričnim, organskim oblikom ili oblikom slobodnog toka, rekom, potokom, jezerom, plavom i crnom bojom, staklom, bazenom, akvarijem i fontanom.

Drvo
Drvo se povezuje s rastom i novim počecima. Prikazuje se pravougaonim i okomitim oblikom, živim biljkama i stablima, papirom, stubovima, zelenom bojom, visokim namještajem, slikama koje prikazuju kretanje u vis.

Pronalaženje povoljnih predjela
Primjena feng shui-ja uvijek počinje traganjem za povoljnom lokacijom. U stara vremena dobra lokacija je bila od osnovne važnosti, a prirodne konture kao što su brda i rijeke predstavljale su nešto najosnovnije što je stručnjak za feng shui uzimao u obzir. Danas strukture koje je čovek napravio, putevi, zgrade, naselja,… unose nova pravila u feng shui.
Da li naš dom ima povolja feng shui u odnosu na te spoljne faktore odredićemo na osnovu prisustva 4 svete životinje: crne kornjače, crvenog feniksa, zelenog zmaja i bijelog tigra.
Crna kornjača
Leđa ili sjever predstavljaju mjesto crne kornjače koja daje sreću u vidu podrške. Ukoliko tog brda nema, feng shui je nekompletan i neće postojati sreća koja prati porodicu iz generacije u generaciju. Ovaj problem se jednostavno rješava postavljanjem figurice kornjače u sjeverni sektor. Još veću sreću donosi gajenje živih kornjača. Porodice koje gaje bilo koju vrstu ovih nebeskih stvorenja uživaju ogromnu sreću.
Crveni feniks
Feniksovo mjesto je ispred kuće ili na jugu. Ova ptica najpoznatija po tome, što se prema legendi samospaljuje da bi se ponovo rodila iz pepela, simbol je časti, ugleda, neočekivane pomoći i uspjeha naspram poraza. Njegovi pozitivni utjecaji su aktivirani ako ispred ulaza (ne suviše blizu) ili južno od kuće postoji bilo kakvo uzvišenje poput brda ili neke zgrade. Ukoliko ga i nema, može se napraviti vještačko brdo od kamenja, visine do 1 metar. I slike feniksa u južnom sektoru imaju isti učinak. Važno je znati da energiju feniksa predstavlja svaka ptica poput pijetla, pauna, flamingosa…
Zeleni zmaj
S lijeve strane glavnih ulaznih vrata gledano napolje, naročito ukoliko taj pravac odgovara istoku (jer je zmaj tad u svom najboljem elementu) nalazi se mjesto povoljnog zelenog zmaja. To stvorenje donosi sreću u svakoj vrsti materijalnog uspjeha- bogatstvu, položaju, uspjehu, moći…Zmaj se smatra simbolom velike sreće i najvažnije je stvorenje u kineskom panteonu legendarnih stvorenja. U feng shui-ju, strana koja predstavlja brda zelenog zmaja (lijeva strana) treba da bude nešto viša od desne strane. To omogućava povoljnu zmajevu dominaciju. Ukoliko situacija nije tako povoljna, možemo staviti figuru zmaja u istočnom sektoru ili lijevo od ulaznih vrata na uzvišenom mjestu poput police.
Bijeli tigar
S desne strane ulaznih vrata, a bilo bi idealno ukoliko bi to odgovaralo  zapadnoj strani našeg doma, nalazi se mjesto bijelog tigra, zaštitnika. Po kineskom vjerovanju bijeli tigar je prisutan samo gdje je i zeleni zmaj. Stoga, kada su u pitanju uzvišenja, ako nema onih koja simbolišu zmaja, neće biti ni tigra. Bijeli tigar štiti porodicu od pljačke, nezgoda i svake vrste poraza. Njegov utjecaj se ne smije potcijeniti. Međutim, važno je osigurati da se snaga tigra ne okrene protiv ukućana. To znači da nivo zemlje-uzvišenja sa desne strane doma ili bašte mora biti donekle niži od onoga sa lijeve, da bi se omogućila zmajeva dominacija koja kontroliše tigra. Osim onih koji su rođeni u kineskoj godini zmaja ili tigra, ostali ne bi trebali držati slike tigra u kući jer se neće moći nositi sa njegovom energijom. Ako tigra i zmaja odlučimo aktivirati figuricama, zmaj uvijek treba biti viši od tigra, recimo tigar postavljen na podu, a zmaj na polici.
(aura.ba)