Top 10 optuženika koje su proglasili nevinima nakon što su ih pogubili: Ipak nisu krivi!

Sigurno ste mnogo puta čuli onu “ko radi, taj i griješi”. No, šta kad pogriješe policija i pravosuđe te za težak zločin optuže nevinu osobu? Početkom januara objavljena je vijest o Amerikancu koji je nedužan proveo čak 30 godina iza zatvorskih rešetaka, a među brojnim “top 10 listama” koje su preplavile internetske stranice nalazi se i ona “Top 10 optuženika” koje su proglasili nevinima nakon što su ih pogubili

 1. Carlos De Luna

Iako je sudiji kazao kako je krivac kojeg traži Carlos Hernandez, muškarac s bogatim kriminalnim dosjeom, nisu mu povjerovali te su ga optužili za ubistvo Wande Lopez, počinjeno 1983. godine na benzinskoj pumpi. De Luna je optužen iako na sebi nije imao ni kapi krvi, a Wanda je bila nasmrt izbodena te je mjesto zločina bilo prekriveno krvlju. Pogubljen je 1989. godine. Kasnije se ispostavilo da bi krivac ipak mogao biti Hernandez, jer je počinio nekoliko sličnih zločina.

 1. Larry Griffin

Nakon ubistva Quintina Mossa 1980. godine, policija je uhapsila Larry Griffina. Iako na mjestu zločina nije pronađen ni jedan njegov otisak, drugi dokazi su navodno ukazivali upravo na njega. Griffin je pogubljen 1995. godine, a 10 godina kasnije je dokazano da je bio nevin.

 1. Ruben Cantu

Ruben Cantu i njegov prijatelj David Garza optuženi su da su 1984. godine provalili u kuću u izgradnji, sukobili se s dvojicom radnika koji su ondje spavali i ubili jednog od njih. Iako nije bilo dokaza za to i nisu imali priznanje, policija je za ubistvo optužila Rubena, koji je pogubljen 1993. godine. Garza je cijelo vrijeme tvrdio kako Cantu nije mladić koji je bio s njim u trenutku pljačke i ubojstva.

 1. David Spence

Godine 1982. David Spence optužen je za silovanje i ubojstvo dviju 17-godišnjakinja i jednog 18-godišnjaka iz Teksasa. Pogubljen je 1997. godine iako protiv njega nije pronađen nikakav konkretan dokaz te su i detektivi koji su radili na slučaju tvrdili kako ne misle da je Spence krivac.

 1. Jesse Tafero

Jesse Tafero, Walter Rhodes i Sonia Jacobs sukobili su se 1976. godine s policijom i ubili dvojicu policajaca. Rhodes je na suđenju kazao kako je Tafero ubio policajce, a iako su Tafero i Jacobs tvrdili suprotno, glavnim krivcem je proglašen upravo Tafero. Pogubljen je 1990. godine. Kasnije je utvrđeno da je policajce ubio zapravo Rhodes, na kojem su jedinom pronađeni tragovi baruta.

 1. Ellis Wayne Felker

Ellis Wayne Felker uhapšen je 1981. godine zbog silovanja i ubistva Evelyn Joy Ludlum. Iako nije bilo čvrstih dokaza, Felker je proglašen krivim i pogubljen je 1996. godine, unatoč činjenici da je policija imala priznanje druge osobe za počinjeni zločin.

 1. Leo Jones

Ni Leo Jones nikad nije priznao počinjenje zločina, ali je svejedno pogubljen 1998. godine. Teretilo ga se da je 1981. godine ubio policajca Thomasa Szafranskija. Iako je i nekoliko svjedoka događaja tvrdilo da je policajca ubio neki drugi muškarac, sud je te navode ignorirao. Naknadno je utvrđeno da Jones ipak nije bio kriv.

 1. Cameron Todd Willingham

Cameron Todd Willingham u požaru kuće izgubio je kćer. Policija ga je uhitila pod sumnjom da je upravo on izazvao požar. Pogubljen je 2004. godine, a pet godina kasnije, kad je slučaj ponovno otvoren, utvrđeno je da je zapravo bio nevin.

 1. Joseph O’Dell
 2. godine žena po imenu Helen Schartner silovana je i ubijena ispred noćnog kluba u Virginia Beachu. Iako je tokom suđenja tvrdio da je nevin, Joseph O’Dell proglašen je krivim i pogubljen 1997. godine. 2000. godine su uništeni DNK dokazi iz slučaja, što je potaknulo sumnju da je uistinu neko drugi bio krivac.
 3. Lionel Herrera

Lionel Herrera 1981. godine optužen je za ubistvo dvojice policajca. Pogubljen je godinu dana kasnije. Naknadno je utvrđeno da je policajce zapravo ubio njegov brat, Raul Herrera, ubijen 1984. godine.