Tomine i naše pjesme: POGLEDAJTE LJILJANU IZ HITA „ZA LJILJANU“

Bilo je to 1982. godine za vrijeme snimanje serije „Doktorka na selu“. Toma je za tu seriju radio muziku, imao je čak i epizodnu ulogu
Legendarni Toma Zdravković iza sebe ostavio je mnogobrojne antologijske hitove. Vrlio često je u stihove pretvarao svoja osjećanja prema ljudima ili je nečije sudbine pretvarao u poeziju i muziku.
I njegov čuveni hit „Za Ljiljanu“ je nastao u trenucima kada je bio oduševljen jednom glumicom.

Bilo je to 1982. godine za vrijeme snimanje serije „Doktorka na selu“. Toma je za tu seriju radio muziku, imao je čak i epizodnu ulogu, a na setu mu je za oko zapala glumica Ljiljana Blagojević.

Tada joj je u meraklijskom raspoloženju, samo njemu svojstvenom, obećao da će joj posvetiti jednu svoju pjesmu.

Tada to niko ozbiljno nije shvatao, pogotovo ne Ljiljana. Međutim, dvije godine kasnije – 1984. pojavio se Tomin album, na kojem je bila i pjesma „Za Ljiljanu“

Toma je lično Ljiljani Blagojević odnio na poklon ploču za pjesmom „Za Ljiljanu“, ali o tome ni jedno, ni drugo nisu ništa pričali u javnosti. Istinu će otkriti Kalina Kovačević, glumica i kćerka Ljiljane Blagojević.

Priznala je da ne sluša narodnjake, ali da kod kuće ima jedan album Tome Zdravkovića, na kojem se nalazi pjesma napisana za njenu majku!

Ljiljana je potvrdila da je njoj posvećena pjesma.

“Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Vjerovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše “Za Ljiljanu”. – kaže Ljiljana Blagojević.