TITOV UNUK JOSIP JOŠKA BROZ: ŽIVIM KAO PROSJAK, JEDEM JEDNOM DNEVNO!

U intervjuu za “Njuzvik“ Titov unuk pričao je o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi. Kaže da nikada nije bio u težoj životnoj situaciji, ali koga to danas briga. Ko mu je kriv što je njegov djeda sve dao za ideale, umjesto da je grabio i stvarao kapital svojim nasljednicima

titin unukViše od tri decenije od njegove smrti svaka priča o Josipu Brozu Titu ili njegovim nasljednicima ima neku svoju snagu. Najnoviji intervju njegovog unuka Josipa Joška Broza tjera na razmišljanje – kakav mu je to bio djed i roditelji, ako je on doveden do prosjačkog štapa.

 Nešto se u cijeloj ovoj priči ne poklapa. Devedesetih godina srbijanski, hrvatski i bosanski mediji su pisali o Josipu Brozu Titu kao velikom rasipniku, državniku koji je zadužio Jugoslaviju, bio neprijatelj srpskom, hrvatskom, muslimanskom i ostalim narodima. Pričalo se o njegovim vilama, zlatu…. Bar tako su pisali mediji koji su bili pod kontrolom Titovih političkih nasljednika, kojima je bio glavni cilj raspad SFRJ i stvaranje naionalnih država na Balkanu.

Vrijeme, izgleda, daje najbolji odgovor na sve. Blizu četiri decenije od smrti svog supruga, oca, djeda i pradjeda, porodica Broz ne može se okvalifikovati nikako drugačije nego kao – normalna. To dostignuće (prilično veliko ako se imaju u vidu okolnosti u kojima je ta porodica nastajala i opstajala) čini se još većim ako se Brozovi uporede s porodicama drugih viđenijih pokojnika na ovim prostorima. Osim leševa i uništenja, iza Titovih političkih nasljednika ostajali su sinovi na potjernicama, supruge u izgnanstvu, računi u Švajcarskoj, vile na skupim lokacijama, rodbina u upravnim odborima, naslovne stranice u tabloidima.

Iza Tita, ostale su supruge, djeca i unuci koji su sasvim u skladu s mjestom na kojem žive – neko ovakav, neko onakav, neko malo “na svoju ruku”, ali u prosjeku nimalo različiti od “običnog svijeta” koji ih okružuje, a koji nosi manje zvučna prezimena.

 Titov unuk Josip Joška Broz, koji je bio i Titov miljenik ovih dana je zavapio: “Živim kao pas”. U intervjuu za “Njuzvik“ pričao je o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi. Kaže, nikada nije bio u težoj životnoj situaciji jer od primanja ima samo penziju od 18 hiljada dinara.

“Živim kako moram. U stanu ne uključujem grijanje, vozim se autobusom, ljudi me časte, pozovu na ručak, a meni ne treba dnevno pet obroka, dovoljan je i jedan. Ali koga uopšte interesuje što sada živim kao pas”, kaže Broz. Inače, Josip Joška Broz vodi Komunističku partiju u Srbiji sa kojom namjerava da izađe na izbore. I ranije je pokušavao da uđe u parlament Srbije, ali bez nekih značajnijih rezultata.

Šta reći na kraju, osim optužiti njegovog djeda Josipa Broza Tita da je bio nepravedan prema sinovima, kćerkama i unucima. Umjesto da je z vrijeme svoje vladavine njima stvarao kapital, on se borio za Jugosolaviju i Pokret nesvrstanih. Baš je, vala, bio utopista!  (E.Milic)