Titanic: Da je Jack preživio, kraj filma izgubio bi smisao

Ljubitelji filma “Titanic” već dugo raspravljaju o tome da li je glavni junak Jack, koji se utopio poslije potonuća broda, mogao preživjeti.

Naime, na vratima na kojima je kao na splavu plutala Rose, bilo je dovoljno mjesta i za Jacka, što je dokazao čak i čuveni dvojac iz emisije “Mythbusters” koja se emitira na Discovery Chanellu.

Iakoje bilo mjesta za oboje, to se nije dogodilo, a reditelj filma James Cameron konačno je, nakon dvadeset godina otkrio zašto Jack nije preživio.

– Odgovor je jednostavan, na 147. stranici scenarija piše da Jack umre. Takav je bio umjetnički odabir, na vratima je bilo mjesta za nju, ali ne i za njega – naveo je Cameron i dodao da već 20 godina dobija isto pitanje.

– To bar govori o tome da je publika toliko zavoljela Jacka da ih pogađa njegova smrt. Da je preživio, kraj filma izgubio bi smisao. Film je o smrti i razdvajanju, morao je da umre. Da nije poginuo tako, smislio bih neki drugi način. To se zove umjetnost, stvari se događaju iz umjetničkih razloga, a ne fizičkih – dodao je Cameron.