Tisa jednom godišnje “procvjeta”: JEDINSTVENI FENOMEN KOJI ISPUNJAVA ŽELJE!

Jednom godišnje rijeka Tisa “procvjeta” a ovaj jedinstveni fenomen na njenim obalama privuče hiljade posjetitelja željnih romantike. Možda i zato što postoji legenda da će onima koji puste niz Tisu zapaljenu svijeću, na liciderskom srcu, biti ispunjena ljubavna želja.

Iako je fenomen poznat kao “tiski cvijet” zapravo se radi o insektu koji tri godine živi u mulju. Ovog vikenda insekti će izaći na površinu vode kako bi odigrali svoj ljubavni ples i produžili vrstu. Nažalost, odmah nakon tog čina će uginuti a na površini rijeke će ostati cvjetovi.

Insekt “tiski cvijet” dobio je ime po rijeci Tisi koju nastanjuje. Obično je dužine između osam i 12 centimetara a razmak krila je od šest do sedam centimetara. Ova vrsta je strogo zaštićena u Srbiji.
Njihovo prisustvo označava da je voda u rijeci čista i nezagađena. Ovaj prirodni fenomen može da se vidi samo na Tisi i na rijeci Jangcengjang u Kini.

Dan cvjetanja nikada se unaprijed ne zna, jer ne cvjeta uvijek u isto vrijeme. Sada je sasvim izvjesno da će se desiti ovog vikenda jer su se prvi mužjaci tiskog cvijeta pojavili juče kod Kanjiže pa se za vikend očekuje prizor “cvjetanja” Tise koji će mnoge ostaviti bez daha. Rojenje počinje u večernjim satima i traje otprilike tri sata.

Tiski cvijet je stariji od dinosaurusa, kažu naučnici. To je prastara grupa insekata koja je živjela na Zemlji u doba karbona, u razdoblju od prije 290 do 350 miliona godina. Zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju ih živim fosilima.