Tirkizno jezero koje skriva čuda: DOK LEŽITE SAMO VIDITE ZELENE “ZAVJESE” I NEBO

Iako iz vazduha izgleda kao crna rupa, pomalo zloslutno i mračno, riječ je o jezeru u “rupi” u zemlji koje na slikama izgleda nerealno lijepo. Nalazi se gotovo 30 metara ispod Zemljine površine i ima oblik okruglog bazena kao stvorenog za odmor i bijeg od svega.

Toliko je razloga da posjetite meksičko poluostrvo Jukatan, naročito ako ste hedonista koji sanja tople tropske krajeve i beskrajne pješčane plaže pod palmama s koktelom u rukama. A sada je tu još jedan motiv: slikovito jezero Ik Kil u istoimenom arheološkom parku u središtu Jukatana.

Dok ležite zaštićeni stijenama, pogled pada samo u kristalnu tirkiznu vodu, zelene “zavjese” i nebo. Da bi se očuvala čistoća ovog osjetljivog područja, svi posjetitelji moraju se istuširati u kabinama prije kupanja, a znakovi na ulazu mole ih da ne upotrebljavaju kreme za sunčanje, proizvode za njegu kože, pa čak ni šminku. Isto tako, skakanje s vrha u vodu nije dozvoljeno.

Do njega se spušta stepenicama, a bilje koje pada s vrha do vode daje utisak zelenih ukrasa. Arheološki park unutar kojeg se nalazi zapravo su majanske ruševine i ostaci, a samo jezero Maye su smatrale svetim.

Naime, koristili su se njime za obrede žrtvovanja bogu kiše, Chaacu, zbog čega su na dnu jezera pronađeni brojni primjerci indijanskog nakita. Iako će mnogi reći kako su žrtvovali ljude, arheolozi naglašavaju kako to nije bila praksa. Vjerovatnije je riječ o glasinama i nečijem pokušaju da doda malo mistike ovom mjestu.

Danas je ovo mjesto ipak u toku s modernim vremenima, pa su u blizini izgrađeni i restoran, hotel te brojni sadržaji za posjetitelje, kojih iz godine u godinu ima sve više. Ulaz se naplaćuje svega nekoliko dolara za odrasle, pa je šteta propustiti ovu (još) povoljnu priliku za bijeg u jedan sasvim drugi svijet.

Tirkizno jezero koje skriva čuda u zemlji tortilja i takosa idealno je mjesto na kojem možete provesti nekoliko dana prepunih avantura i egzotičnih izleta.