Tinktura od bijelog luka i votke štiti od zimskih tegoba

Bijeli luk je itekako poznat lijek za mnoge zdravstvene tegobe, a i preporučuje ga se redovito koristiti u prehrani. To naravno često izbjegavamo jer ostavlja neugodan zadah, a i dosta teško pada na želudac pa će ga i oni koji se bore s gastritisom, a takvih je sve više, također izbjegavati u širom luku. Ipak, činjenica je da je snažan borac u borbi za imunitet, a i fantastičan je dodatak jelima, pogotovo onim mesnim, ribljim i povrtnim jer ništa ne daje tako divnu aromu kao bijeli luk. Ipak u doba prehlada, viroza i gripa posegnut ćemo za bilo čime što će nas spasiti pa tako i bijelim lukom.


Inače, odlična varka za sve one koji voli kuhati s bijelim lukom, ali im teško sjeda je da kada na tavu bace ulje, dodaju i dosta vode pa tek onda bijeli luk jer će se tako ova divna namirnica više kuhati, a manje peći, odnosno dinstati. Tako će vaše jelo dobiti divnu aromu, a bijeli luk će zapravo biti skuhan i gotovo sladak na kraju, a vas želudac ga neće ni osjetiti. Isto tako za prehlade je odlično cuclati listiće narezanog bijeli luka pa ih ispljunuti nakon 15-ak minuta. Tako također nećete osjetiti bol u želucu, a na bijeli luk će se skupiti sve bakterije koje će onda izletjeti van kad nakon cuclanja ispljunete listić. No, ono što će vam stvarno pomoći svake zime jer tinktura od bijelog luka. Doduše, nakon nje ćete prilično zaudarati, ali vaši najmiliji će se morati strpjeti jer ionako žele da vam bude bolje što prije, zar ne?

Imajte na umu da rijetko koja namirnica djeluje tako antimikrobno, antivirusno i antifungalno te smanjuje krvni pritisak, razinu šećera u krvi i jača imunitet kao bijeli luk. Inače, smatra se i da je bijeli luk iznimno antikancerogen. Stoga svakako probajte napraviti tinkturu od bijelog luka jer je uz sve navedeno iznimno jednostavna za napraviti i još je jako jeftina. Sve što vam treba je očišćeni bijeli luk te medicinski alkohol (70%) ili votka (40-60%), što sigurno imate kod kuće, dakle nikakav trošak vam je to.

Šoljicu narezanog bijelog luka stavite u čistu staklenu teglu. Sve prelijte alkoholom tako da se prekrije bijeli luk i zatvorite teglu. Odložite na tamno mjesto tri tjedna, a svakih par dana promućkajte sadržaj tegle. Nakon tri tjedna procijedite tinkturu kroz usko cjedilo ili nekoliko puta preklopljenu gazu. Tinkturu je preporučljivo držati u tamnoj bočici s kapaljkom zbog lakšeg doziranja i dužeg očuvanja kvalitete. Što se tiče korištenja, kažu da bi tinkturu trebalo koristiti 30 dana, s tim da se prvi dan pije jedna kap, drugi dan dvije, treći tri i tako do 15. dana – tad se pije 15 kapi. Onda se počinje sa smanjivanjem, odnosno pije se 14 kapi pa 13 pa 12 i tako do opet jedne kapi. Ipak, ne morate previše komplicirati, niti smrdjeti pa možete uzimati i na klasičan način na koji se tinkture uzimaju, dakle u prosjeku tri kapi tri puta dnevno. Ako vam je pak izrada tinkture od bijelog luka komplicirana, možete ju kupiti u svim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani.