Tikvice su prava riznica zdravlja, jedite ih što češće!

Povrće koje veoma dobro uspjeva i na našem podneblju, a veoma je hranljivo i ukusno jesu tikvice.

One se mogu kombinovati na najraznovrsnije načine, smanjuju holesterol, imaju malo kalorija, a evo kako one djeluju na naš organizam.

Tikvice potiču iz Meksika, a čovječanstvo ih konzumira od davnina, već 10000 godina. Zajedno s dinjama i krastavcima, svrstavaju se u porodicu bundeva, a postoji veliki broj različitih vrsta koje se razlikuju u obliku, veličini, boji i ukusu.

Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 cm. Osim samoga ploda jestivi su i cvjetovi tikvica koji se obično pohuju.

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprječavaju oksidaciju holesterola i posljedično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Folna kiselina učestvuje u regulaciji nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog holesterola. Naime, i povišen nivo homocisteina i povišen nivo holesterola dobro su poznati činioci rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a vjeruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje crijeva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama crijeva od spojeva koji su potencijalni karcinogeni.

Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno djelovanje što ih čini blagotvornima kod stanja kao što su upalni procesi, astme, osteoartritis i reumatoidni artritis.

Ekstrakt dobijen iz tikvice pokazao se blagotvoran i u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje nerijetko zahvaća muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje.

Tikvice spadaju u malobrojnu grupu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata, komponenata koje, ako su u tjelesnim tečnostima prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizovati i uzrokovati zdravstvene probleme. Zbog toga se osobama s narušenim funkcijama bubrega i mokraćne bešike sugeriše izbjegavanje tikvica.