Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina.
Smatra se da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji.
Sastav i ljekovitost tikvice
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.
Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.
Time smanjuju vjerojatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sistema i snizuju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.
Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.
Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim.
Zato, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.
Zdravstvene dobrobiti tikvica:
- djeluju protuupalno
- povećavaju energiju
- potpomažu mršavljenju
- snizuju razinu holesterola
- čiste crijeva od toksina
- sprečavaju bolesti prostate
- poboljšavaju probavu
- potiču libido
- čine kožu zdravijom
- čuvaju zdravlje fetusa
Tikvica u kulinarstvu
Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji s njome pripremaju hljeb, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinke, u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.
Popis je dugačak, a vrste jela koja s njom možete pripremati su nebrojene.
Kod nas se većinom pripremaju pohovane, u umacima, supama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima.
Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.
Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na čim tanje rezance, posolite da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu.
Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.
Tikvica sa sirom i začinskim biljem
Sastojci:
- jedna srednja tikvica
- pola šoljice krem sira
- šoljica feta sira
- dvije kašike sjeckanog luka
- dvije kašike sjeckanog začinskog bilja, naprimjer bosiljka, timijana, estragona…
- kašika ulja
- sol, biber, mljevena paprika
- jedna šoljica mrvica za paniranje
Kratko popecite izdubljenu i prepolovljenu tikvicu na roštilju. Napunite je sa smjesom od navedenih sastojka i uvaljajte u kružne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.
Salata od tikvica
Sastojci:
- jedan sjeckani paradajz
- deset sitno nasjeckanih listova bosiljka
- dvije kašike vinskog octa
- dvije kašike maslinovog ulja
- 3 usitnjena čena bijelog luka
- 400 grama tikvice narezane na tanke rezance
Priprema:
Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.
Grčki umak s tikvicama
Sastojci:
- 400 ml grčkog jogurta
- tri čena sjeckanog bijelog luka
- 200 grama ribane tikvice
- dvije kašike usitnjenog kopra
- dvije kašike usitnjene mente
- biber
- sol
Priprema:
Pomiješajte navedene sastojke. Ohladite umak u frižideru. Poslužite uz rižu ili tjesteninu.
(alternativa-za-vas.com)