Tijelo šalje signale: Ovo su simptomi čira na želucu

Savjetuje se prestanak pušenja, pijenja alkohola i crne kafe (više od tri šoljice dnevno), kao i unos nemasne i blago začinjene hrane.

Mnogi ljudi misle da hrana uzrokuje čir na želucu, a drugi tvrde da su ga dobili zbog stresa. Međutim, to baš nije tako.

Ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje – i loš izbor namirnica i stres, i te kako uticati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome.

Istina je da čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. Uzrok nastanka i razvoja čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lijekova, kao i pušenje, prenosi Kurir.

Naš želudac se svakodnevno u više navrata puni želudačnim sokovima, od kojih ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da nje nema, odnosno da ona presuši, ti sokovi počnu da nagrizaju tkivo u želucu, zbog čega dolazi do nastanka čira.

Prvi simptomi koji ukazuju na pojavu čira:

Bol u stomaku

Pošto se bol u stomaku javlja i kod drugih tegoba i bolesti, on je poprilično varljiv simptom. On se javlja zato što želučana kiselina, kako smo pomenuli, nagriza tkivo u želucu tako da čir zapravo nije ništa drugo nego rana u želucu ili na tankom crijevu.

Gorušica

Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod udarom kiseline. To, osim bola, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i gorušica.

Bol u leđima ili grudima

Čir na želucu ne uzrokuje samo bol u stomaku. On može da se pomjera, pa se često osjeća u grudima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (to jest čir) prodrla kroz zidove crijeva.

Mučnina i/Ili Povraćanje

Čir želuca uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud oni koji ga imaju podriguju i imaju mučninu, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju – može doći i do povraćanja. Naravno da ne treba stvari odmah gledati crno, ali je prevencija svakako neophodna.

Krv u stolici

Za čireve je poznato da mogu krvariti, što se najbolje vidi na stolici, koja je vrlo tamne, skoro crne boje. To znači da varimo krv, a to je znak da je čir pukao.

Ovo pogoršava tegobe:

Pored adekvatne terapije lijekovima, i ishrana, kao i neke štetne navike igraju važnu ulogu u kontrolisanju simptoma čira na želucu.

Savjetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe (više od tri šoljice dnevno) i alkohola, smanjenje prekomjerne tjelesne težine, unos nemasne i ne suviše začinjene hrane i jedenje više manjih obroka u toku dana.

Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje i redovno piti jogurt i kefir. Prekomjerna konzumacija šećera takođe predstavlja rizik za pojavu ove bolesti jer on uzrokuje pojačano lučenje kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli takođe je povezan s rizikom od nastanka čira.

Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, kola) pa i kafa bez kofeina mogu podstaći lučenje želučane kiseline, ali se u umjerenim količinama mogu konzumirati, najbolje nakon jela. Treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, bijeli i crni luk. Namirnice koje mogu iritirati ili oštetiti želudac su i citrusi, proizvodi od paradajza, ljuta papričica i biber.

Šta smijemo jesti

Da bi se čir držao pod kontrolom, neophodna je pravilna ishrana. Oboljelima se preporučuje da jedu stari hljeb, dvopek, rižu, kukuruzni i pšenični griz, peciva koja nisu zaslađena, posni sir, obrano mlijeko, nemasne sireve, dinstano ili kuhano meso (piletina i riba).

Za čir na želucu se preporučuju i narendane jabuke, banane, kompot, suho voće, sok od kupusa i svjež kupus. Takođe, bolesnici mogu jesti griz, puding, razblaženu limunadu, med, blage biljne čajeve poput kamilice, kuhanu šargarepu i mineralnu vodu.

Hitno kod ljekara

Kako znati da li je čir pukao?

    Javlja se oštar bol između grudne kosti i pupka (na prazan želudac)
    Bol u stomaku je intenzivniji noću
    Stomak je tvrd i osjetljiv na dodir (i kad je prazan)
    Otkucaji srca su pojačani
    Stolica je crna, krvava
    Povraćate krv