TIJELO KAO DNEVNIK: Tetovaže ruskih zatvorenika pričaju životne priče

U ruskim zatvorima, tetoviranje je uobičajena praksa koja traje još od 20-ih godina prošlog vijeka. Znamo da svaka tetovaža predstavlja određenu priču ili značenje, ali zatvorske tetovaže imaju posebnu težinu. One najčešće otkrivaju kojoj kriminalnoj organizaciji je osuđenik vjeran, za koji je zločin osuđen, ali predstavljaju i društveni poredak zatvorenika.

i kosti na ramenima otkrivaju da osuđenik izdržava doživotnu robiju, a djevojka na podlaktici predstavlja pečat silovatelja

Nož kroz vrat pokazuje da je zatvorenik počinio ubistvo u zatvoru, a zvona na nogama da osuđenik izdržava kaznu „do kraja“.

Tetovaže na ovom zatvoreniku prikazuju mržnju prema komunističkoj vlasti, a tetovaže na licu znače da on nikada očekuje da će izaći iz zatvora.

Vojna oznaka tetovirana na ramenu, ‘zvijezda lopova’ i vjerske tetovaže na prsima govore da ovo je osoba koja je visoko pozicionirana u kriminalnoj organizaciji.

Tetovaže na ovom zatvoreniku su njegov životni pečat, lična karta i biografija koja navodi sve zločine koje je počinio, te njegove životne uspone i padove

Bube, mravi, žohari i pauci bez paučine otkrivaju džeparoša.

Tetovaža i natpis na vratu simbolizuje odanost nacističkoj ideologiji, a bodljikava žica na čelu govori da se osuđenik nikada neće popraviti.

Na kapcima piše ‘Nemojte me buditi’. Duh na podlaktici često simbolizuje ovisnika o drogama

Oko znači da je nositelj uvijek na oprezu. Krst istetoviran na koljenu znači ‘Neću kleknuti pred policijom’.

Dvoglavi orao je simbol Rusije, Kip slobode ukazuje na žudnju za slobodom, dok oči govore „Samo te posmatram“.

(aura.ba)