Tihi znakovi policističnih jajnika koje ne smijete ignorisati

Sindrom policističnih jajnika karakteriziraju jajnici (povećani ili normalne veličine) s brojnim cistama, a simptome policističnih jajnika žene često ne prepoznaju, odnosno pripisuju ih stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike.

Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike jer, npr., izostanak menstruacije pripisuju stresu. Donosimo pet ne tako očitih znakova koji mogu upućivati na policistične jajnike i koje je potrebno napomenuti svome ginekologu.

1. Neredovite menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije
Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje odnosno potpunog izostanka menstruacije.


Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike.

Neredovita menstruacija može biti i posljedica naglog gubitka kilograma ili debljanja, stresa, a izostanak menstruacije može biti znak hormonalne neravnoteže. Koji god bio uzrok, potrebno je posjetiti liječnika ako menstruacija nije redovna i uredna.

2. Pojava dlačica na neuobičajenim mjestima
Kod sindroma policističnih jajnika jajnici proizvode povećane količine androgenih hormona koji potiču rast dlačica.

Guste dlačice mogu se pojaviti na bradi, oko bradavica, na prsima, s unutrašnje strane bedara, na stomaku. Ako se na dijelovima tijela na kojima to nije tipično za žene pojave gušće dlačice, to može upućivati na policistične jajnike.

3. Pretjerana pojava akni i prištića
Povećane količine androgenih hormona, osim dlačica, potiču i pojavu akni i prištića. Ti hormoni potiču proizvodnju sebuma, a kombinacija pretjeranog izlučivanja masnoća i staro kožno tkivo uzrokuje začepljene pore. Sve to može dovesti do upaljene kože, crvenila i sličnih stanja.

4. Rast stomaka iz neobjašnjivog razloga
Debljate li se, naročito u predjelu stomaka, a ne znate od čega, to također može upućivati na policistične jajnike.

Ovdje govorimo o abdominalnoj debljini, što znači da se u većine žena s policističnim jajnicima masno tkivo nakuplja u predjelu trbuha. Uz povećanu tjelesnu masu sindrom policističnih jajnika karakterizira i poremećaj metabolizma ugljikohidrata, ali i masti.

5. Nemogućnost začeća
Žene s policističnim jajnicima ne mogu ovulirati, te zbog toga ne mogu ni zatrudnjeti.

Komentari

komentara