“TI SI ZA SVE KRIV/A!”: NAUČITE KAKO SE KONSTRUKTIVNO POSVAĐATI!

Svađa većinom započinje s jednim razlogom, a završava s hrpom predbacivanja i duboko zakopanih zamjeranja koja kad-tad izađu na vidjelo. Nažalost, mnogi od nas nisu naučili kako da se konstruktivno svađaju, već se koriste teške riječi i uvrede. Upravo zbog toga u ovom članku donosimo par savjeta kako se ‘bolje’ svađati…

1. Slušajte

Znate ono kad partner govori, a vi u glavi smišljate protuodgovor te ga ne slušate. Iako se ponekad čini – ali svađa nije natjecanje. Pričekajte, poslušajte i najbitnije čujte onoga nasuprot vas. To će uveliko pomoći nastavku rasprave.

2. Držite se problema

Ako ste se posvađali oko toga ko pere, a ko ne pere suđe – onda nemojte prijeći na zalijevanje cvijeća, iznošenje smeća i ostale banalne probleme. Po redu, jedan po jedan problem i doći ćete do rješenja.

3. Izvinjenje

Ako imate snage, izvinite se – makar i niste u potpunosti krivi. Samim tim što primjerice priznajete svoj dio krivice – smekšavate situaciju te nazirete svijetlo na kraju tunela.

4. Ne recite: “Ti si za sve kriv/a!”, već “Ja se osjećam loše, zbog toga i toga…”

U svađi pokušajte ne optuživati “suprotnu stranu”. Koristite JA poruke. Primjerice, nikad nemojte reći “ti si kriv”…, već “zbog toga što si učinio, ja se osjećam loše”. Na taj način ćete smiriti i razjasniti situaciju.

5. Snizite ton

Ako na nekog vičete, taj isti će odmah imati odbrambeni stav i reakciju kako se od nekog treba braniti. Iako, zvuči kontradiktorno – bolje će vas čuti ako tiše govorite.