Testirajte svoje zdravlje jednostavnim metodama: Imate li povišen holesterol ili lošu cirkulaciju?

Do brze dijagnoze možete doći dosta jednostavnim metodama. Možete brzo utvrditi imate li povišen holesterol, probleme s plućima, cirkulacijom, organima za probavu… Najbolje je kod liječnika provjeriti rezultate ovog testa, ali za početak možete se držati jednostavnih savjeta koje vam nudimo u ovom tekstu.

Nedostaje li vam željezo?

TEST: Okrenite dlan nagore i drugom rukom pritišćite prste unazad. Dlan će vam poblijedjeti, ali tri glavne linije koje ga horizontalno presijecaju trebaju biti crvene. Blijede linije ukazuju na anemiju.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Slabost, tahikardija i bljedilo klasični su simptomi anemije i javljaju se kao posljedica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Riječ je o proteinu koji vezuje kisik kako bi ga proslijedio u tkiva. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posljedica je nedostatak željeza.

SAVJET: Za početak napravite nalaz krvi, a onda promijenite ishranu. Jedite namirnice koje sadrže puno željeza, poput špinata, ali nikad u kombinaciji sa sirom, koji smanjuje iskorištavanje ovog minerala u organizmu.

Kakva vam je probava?

TEST: U čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebali biste osjetiti mučninu, a ako je niste osjetili, moguće je da imate probavnih problema.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Soda bikarbona u kontaktu sa želučanom kiselinom proizvodi plinove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji se ne smije zanemariti. Najčešće se radi o posljedicama promjena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlijezda koje stvaraju hlorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, te bi se valjalo obratiti liječniku i obaviti odgovarajuće preglede.

SAVJET: Ako je rezultat testa pozitivan, izbjegavajte masne umake i začinjenu hranu koja se teško probavlja. Obavezno napravite analizu krvi.

Je li vam holesterol dobar?

TEST: U ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte uočiti bijele grumenčiće oko kapaka, naslage masnoće koje ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan holesterol viši od 6 mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvnih žila i povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti.

SAVJET: Napravite analizu krvi. Ukoliko vam holesterol prelazi 5,2 mmol/L, pređite na prehranu s malim udjelom masnoća. Liječnik će vam, ukoliko je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.

Dišete li punim plućima?

TEST: Zapalite svijeću i postavite je na oko 30 centimetara od lica, duboko udahnite i ispušite prema njoj sav zrak iz pluća. Ako je ne uspijete ugasiti iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Noćni napadi kašlja, gubljenje daha tokom trčanja i penjanja uza stepenice mogu ukazivati na  poremećaj plućne funkcije. Uzrok treba tražiti u lošoj kondiciji, astmi, bronhitisu ili pušenju.

SAVJET: Obratite se liječniku koji će vam napraviti spirometriju i izmjeriti kapacitet pluća. Ako ste pušač, oslobodite se poroka. Okrenite se fizičkim aktivnostima. Krenite od svakodnevnih polusatnih šetnji, a poslije nekog vremena možete i ozbiljnije vježbati.

Koje vam namirnice ne pašu?

TEST: Nakon jela osjećate nadutost ili vam se na licu i vratu pojavljuju crvene mrlje? Možda ne podnosite neku namirnicu. Otkrijte šta vam smeta. Prvo na vratu izmjerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju te sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovno izmjerite puls. Zdrave žene, na primjer, imaju oko 70 otkucaja u minuti.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti u odnosu na prvo mjerenje, to može biti znak da vam namirnica koju ste pojeli ne paše. U slučaju nepodnošenja neke hrane organizam aktivira odbrambeni sistem i ubrzava rad srca.

SAVJET: Napravite takozvani Alcat-test kojim se određuje nivo IgG antitijela u krvi, nastalih kao posljedica netolerancije na različite namirnice.

Kakva vam je cirkulacija?

TEST: Uštipnite se kažiprstom i palcem na tri ili četiri različita mjesta na bedrima. Promjena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tekućine u tkivima.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije, a zadržavanje tekućine otvara vrata nastanku celulita. Ovaj problem često je posljedica hormonalnih poremećaja jer estrogen potiče tkivo da zadržava tekućinu.

SAVJET: Ako uzimate tablete za kontracepciju, od ginekologa tražite da vam preporuči drugi oblik zaštite od trudnoće.

(aura.ba)