Testirajte da li je vašem jastuku isteko rok trajanja!

Na tržištu imate veliki broj modela jastuka koji odgovaraju i različitim položajima u kojima spavate tako da nema izgovora kada je zamjena jastuka u pitanju


Koristite jastuk svako veče, ali je on samo jedna od stvari o kojima ljudi ne razmišljaju kada je zamjena u pitanju jer ih koriste sve dok “završavaju posao”.

Prema riječima stručnjaka trebate da zamijenite jastuk na svakih 3 godine od dana kada ste ga prvi put upotrijebili. Što duže koristite jastuk to će on sve manje da vam omogućava odmor i da bude udoban za spavanje.

Eksperti savjetuju da primjenite prosti test koji će vam pokazati da li je vaš jastuk još uvijek dobar da spavate na njemu. Sve što trebate da uradite jeste da stavite jastuk na neku tvrdu površinu, kao što je sto, i pritisnite prstom jastuk po sredini. Nakon nekoliko sekundi podignite prst. Ukoliko se on odmah vrati u prvobitni oblik onda je još uvijek dobar. Ako ne, onda je vrijeme za novi.

Ovaj test će vam pokazati da li sebe svako veče mučite time što spavate na lošem jastuku i ne odmarate kako treba. Kada kupujete novi jastuk provjerite da li kupujete onaj koji će vam najbolje odgovarati. Ako treba, lezite na njega na sred prodavnice.

Pored promjene jastuka trebate redovno da perete i jastučnice kako biste izbjegli gomilanje grinja i bakterija koje mogu da vam utiču loše na kožu. Na tržištu imate veliki broj modela jastuka koji odgovaraju i različitim položajima u kojima spavate tako da nema izgovora kada je zamjena jastuka u pitanju.