Test od 15 sekundi otkriva da li vam je srce zdravo

Da bi vaše srce moglo dobro da obavlja svoju funkciju, svakako treba da smanjite broj sati provedenih za kompjuterom ili ispred televizora, a što više da se krećete jer srce jednostavno voli aktivnost.


Naravno, uz to je jako važna i zdrava ishrana bazirana na obilju svježeg voća i povrća, integralnih žitarica i zdravih ulja.

Želite li da znate u kakvom je stanju vaše srce, napravite mali test fleksibilnosti svog tijela.

Test fleksibilnosti

Sjednite na pod, ispružite noge i izravnajte koljena. Potom uđite u pretklon ravnih leđa i pokušajte da dotaknete vrhove nožnih prstiju.

Ako to bez problema možete da učinite, istraživanja pokazuju da je vaše srce zdravo!

Ne samo da ste fleksibilni vi, nego su fleksibilne i vaše krvne žile, što je dobra vijest.

No, ako treba da savijete koljena da biste dosegnuli nožne prste, to ne mora da bude znak samo krutih mišića zadnje lože, nego može ukazivati i na loše stanje vašeg srca.

U nastavku saznajte na što sve ukazuje nefleksibilnost vaših mišića i zglobova.

Ako niste prošli ovaj test fleksibilnosti…

1. Prijeti vam veći rizik od srčanog udara i ateroskleroze

Ovaj jednostavan pretklon prema naprijed, koji je u jogi poznat kao paschimottanasana, osim što pokazuje u kojoj su mjeri vaši mišići fleksibilni, ukazuje i na stanje vaših krvnih žila. Ako one nisu fleksibilne, i zdravlje vašeg srca je ugroženo.

Prema sprovedenim studijama, nijedna osoba starija od 40 godina koja boluje od srčanih bolesti ne može da dotakne vrhove nožnih prstiju!

Istraživanje je takođe pokazalo da nefleksibilnim osobama starijima od 40 godina preti veći rizik od ateroskleroze te od srčanog i moždanog udara.

2. Skloniji ste opasnom visokom krvnom pritisku

Zdrave krvne žile, koje su elastične i fleksibilne, podržavaju niži krvni pritisak, dok otvrdnule i krute žile stvaraju podlogu za visoki krvni pritisak i za krvne ugruške.

Otvrdnule krvne žile stvaraju dodatni pritisak na srce koje mora snažnije da pumpa kako bi podstaknulo protok krvi kroz krute i sužene krvne žile.

Također, nove studije su pokazale da su među nefleksibilnim sredovečnim i starijim osobama učestalije povišene vrednosti sistoličkog pritiska nego kod fleksibilnih starijih osoba.

3. Imate povećan rizik i od moždanog udara

Ako se pitate kakve veze ima fleksibilnost sa zdravljem srca i krvnih žila, stručnjaci to objašnjavaju na sljedeći način: istezanje mišića dovodi do fiziološke lančane reakcije u tijelu koja usporava otvrdnjavanje krvnih žila, a to na kraju smanjuje rizik od moždanog udara.

Osim toga, istezanje ili popularni stretching podstiče proizvodnju elastina i kolagena koji pridonose fleksibilnosti ne samo vaših mišića nego i arterija.

Istraživanja su takođe pokazala da su srednjovječne i starije osobe poboljšale fleksibilnost vratnih krvnih žila karotida nakon što su u svakodnevicu uvele jednostavne vježbe istezanja.

To se direktno odražava i na vaše moždane funkcije, jer karotide krvlju opskrbljuju vaš mozak. Suženje karotidne arterije može dovesti i do moždanog udara.