Terapija ukusom: KADA TREBA JESTI GORKO I SLANO, A KADA SLATKO I KISELO!

Prema ajurvedskoj medicini, svaki receptor na jeziku ima svoju vrlo važnu funnkciju

Terapija ukusom je ajurvedski način liječenja i ima pozitivan efekat na zdravlje sličan akupunkturi. Ipak, ovdje nema potrebe za iglicama, već samo treba da znate koji tip ukusa pozitivno utiče na određena stanja i tako može da vam pomogne da se oslobodite tegoba!

Svi znamo da važni nutrijenti i elementi ulaze u tijelo kroz hranu, a u zavisnosti od njihove strukture, namirnice mogu da nam učine velike usluge. Da li ste znali da sam ukus hrane može da bude ljekovit?

Naš jezik je nevjerovatno osjetljiv. Podijeljen je na brojne receptore i biološki aktivna mjesta koja su povezana sa unutrašnjim organima. Ovo su glavni ukusi i njihovo pozitivno djejstvo na organizam:

Sladak ukus

Blagotvorno djeluje kod proširenih krvnih sudova. Takođe, vjeruje se da pomaže kod visokog pritiska. Kada on naglo skoči, pristalice ajurvede uzmu kašiku meda i puste da se otopi na jeziku, ili pojedu neki slatkiš. Navodno se stanje poboljšava već za 5 do 7 minuta.

Kiseli ukus

Pomaže kod niskog pritiska. Ajurvedska medicina preporučuje da osobe koje pate od hipotenzije uvijek imaju pri ruci krišku limuna.

Gorko

Vjeruje se da jedinjenja u hrani koja daju gorak ukus imaju protivupalna svojstva, popravljaju funkciju bubrega, izbacuju soli i toksine iz tijela, pomažu mršavljenju, blagotovorno utiču na jetru i žuč… Vjeruje se i da gorčina može da pojača mentalne sposobnosti. Ipak, s ovim ukusom se ne smije pretjerivati.

Slano

Ajurveda vjeruje da slani ukus popravlja varenje i otklanja zatvor, ali i zadržava tečnost u tijelu, izaziva dodatnu žeđ i glad. Sa ovim ukusom se takođe ne smije pretjerivati.

Pikantan ukus

Postoji vjerovanje da je ovaj ukus moćan kod liječenja dijareje, a pritom i da podstiče regeneraciju tkiva i koagulaciju krvi.

“Oštri” ukusi

Oštre i opore ukuse ne može svako da podnese, ali onaj ko može imaće bolje varenje, apetit, krv se pročišćava, širenje patogena onemogućava… Ipak, previše hrane oštrog ukusa može da izazove bijes i agresiju.

“Viskozan” ukus

Pomaže kod boljeg zarastanja rana, poboljšava koagulaciju krvi. Ovakav ukus imaju namirnice poput japanske jabuke, ljuske grejpfruta, zelenih oraha, jakog zelenog čaja, ptičje trešnje.