TERAPIJA MILOVANJEM STVARA ČUDA: Djeluje toliko umirujuće da se potpuno opuste čak i izuzetno nervozni ljudi

Kod masaže limfnog sistema nema stiskanja, nema gužvanja ni drugih klasičnih tehnika. Postoji samo – milovanje, koje ima izuzetno pozitivan učinak na kožu, psihu i odbrambeni sistem tijela

Gotovo nema masaže koju je nauka toliko istraživala, koja je bila toliko sporna, a danas je nezamjenjiva u kozmetici i medicini. Riječ je o masaži limfnog sistema njenim pritiskanjem i opuštanjem, nekom vrstom – milovanja! Ono prodire u dubinu tijela i stimulira tok limfe.

  Bijela krv

Limfa je tekućina što teče tijelom limfnim kanalima da bi skupljala ostatke izmjenjenih tvari iz vezivnog tkiva. Prečistači tog sistema su limfni čvorići. Oni pročišćavaju limfu i služe kao „odlagalište“ za tvari koje organizam ne može razgraditi.

Istvremeno, „bijela krv“, kako još nazivaju limfu, direktno snabdijeva ćelije životno važnim sastojcima. Zbog svega toga, dobar rad limfnog ssistema je – pored dobre cirkulacije krvi – nužna pretpostavka kvalitetne izmjene tvari u organizmu, a time i zdravlja, odnosno ljepote.

Za razliku od krvožilnog sistema, limfni sistem ne raspolaže središnjom „pumpom“ već se limfa kreće zahvaljujući aktivnosti muskulature. Ako se premalo krećemo, može doći do zastoja u toku limfe i ona jednostavno ostaje u vezivnom tkivu. Loše disanje, preuska odjeća, pušenje, alkohol, prevelika težina ili organske smetnje mogu ugroziti prijeko potreban tok limfe.

U takvim slučajevima terapeut masažom potiče cirkulaciju krvi, odnosno limfe u vezivnom tkivu. Ono odvodi iskorištenu limfu, omogućuje dotok nove limfe bogate hranom i na taj način ubrzava izmjenu tvari.

Metoda “drenaže”

Danski biolog dr. Vodder koji je razvio tzv. metodu „drenaže“, „odvodnjavanja“, limfnog sistema metodom pumpanja prije pedesetak godina, upravo zbog rečenog drži limfni sistem ključem mladosti, ljepote i vitalnosti. On je uveo masažu da bi umornu kožu ponovno učinio svježom i elastičnom i da bi omogučio iznutra posvemašnju i prirodnu regeneraciju cijelog tijela.

Da bi limfa mogla pravilno teći tokom masaže „drenaža“ uvijek počinje od vrata. Na vratu, naime limfa ulazi u vene da bi se vratila krvotokom na polazišta. Tek kada taj čvor bude „odčepljen“, kada u njemu bude prevladan zastoj limfe, maser počinje s obradom tijela prateći limfne puteve. Od stopala preko nogu, ruku, ramena, leđa, prstiju i trbuha do lica. Pri tome ne koristi ni kremu, a ni ulje, kako ne bi smanjio trenje između dlana i kože. Ako je masaža izvedena pravilno, masirana osoba osjeća „pumpanje“ koje djeluje toliko umirujuće da se potpuno opuste čak i izuzetno nervozni ljudi.

Balzam za izmrcvarene živce

Nježna masaža milovanjem stimulira vegetativni živčani sistem i omogućava zaborav svih svakodnevnih aktivnosti i briga. Nježna i ritmička stimulacija parasimpatikusa opušta živčani sustav. U normalnim okolnostima je odnos između napetosti i opuštanja uravnotežen, jer je jedan živčani sistem/simpatikus/nadležan za aktivnosti, a drugi /parasimpatikus/ za san i odmor.

U naše vrijeme, opterećeno stresovima i napetostima, mi smo stalno „pod naponom“. Simpatikus nas non – stop tjera na aktivnost, pa kada se želimo isključiti, to nam često ne uspijeva. U takvim slučajevima masaža limfnog sistema može napraviti čuda. Naravno, pod pretpostavkom da za nju postoje uvjeti. Telefon treba biti isključen, prostorija odgovarajuće zagrijana, dijelovi tijela koje trenutno maser ne obrađuje moraju biti uvijeni u deku, a ruke masera ne smiju biti hladne.

Dešava se da masirana osoba odmah nakon masaže- zaspi! Za Barbaru Kopplow, koja proučava vještinu masaže limfnog sistema, to je najbolji znak da je „drenaža“ uspjela. Pored toga ona ističe:

– Mirovanje nakon masaže je prijeko potrebno da bi ona imala maksimalan učinak“.

Dubinskim čišćenjem do – lijepe kože

Koža može biti lijepa jedino u slučaju kada je osigurana njena kvalitetna ishrana i odstranjivanje nepotrebnih ostataka metabolizma. U protivnom dolazi do crvenila kože, ekcema, alergija i zastoja u radu limfe.

  • U svakom kozmetičku tretmanu treba uključiti i „drenažu“ limfnog sistema, jer je jedino na taj način moguće efikasno, dubinsko čišćenje kože – tvrdi Lore Kruger, voditeljica u Kozmetičkoj školi u Hamburgu i dodaje da se “čak i kod akni, mogu na taj način postići dobri i trajni rezultati“.

U pravilu, pri kozmetičkoj obradi se stimulira kvotok kroz vezivno tkivo. Na taj način se snabdijeva koža i s potrebnim kisikom. Istovremeno dolazi do nakupljanja vode u tkivu.

U prvi mah to može djelovati vrlo pozitivno, jer koža izgleda glatka i sjajna. No posljedica je, gledano dugoročno, da ona gubi elastičnost. Osim toga, nakupine te vode sprječavaju slobodan dotok hranjivih tvari u ćelije kože. Takve nakupine mogu se odstraniti upravo „drenažom“ limfnog sistema. Prepreke snabdijevanju ćelija bivaju na taj način otklonjene, suvišna voda odstranjena, a tkivo ostaje elastično. S obzirom na to da se izmjena tvari s godinama usporava, „drenaža“ limfnog sistema može zaista biti neka vrsta eliksira mladosti.

„Služba sigurnosti“ u tijelu

Limfni sistem se brine za odbranu organizma od bolesti. Uz pomoć limfocita što se nalaze u limfnim čvorićima, tijelo se štiti od bolesti i odstranjuje iz tkiva bakterije, viruse i klice.

Cristiane Kahl iz Hamburga se bavi limfo – terapijom provjeravajući pritom odlike „drenaže“ na brojnim pacijentima, ali i na samoj sebi. O tome kaže:

  • Nakon serije od 12 drenaža, prošla sam zimu bez kašlja i infekcija. I to uprkos činjenici što dnevno dolazim u dodir s brojnim ljudima. Ako se u tok limfe kroz organizam stimulira masažom, „tjelesna policija“ postaje još aktivnijom, i efikasnijom.

Da li se na taj način, dugoročno gledano, jača limfni sistem, nije poznato, ali se to pretpostavlja.

(aura.ba)