Terapija jodom: METODA IZ 20. VIJEKA KOJA LIJEČI BOL U LEĐIMA, ZGLOBOVIMA, UPALČU PLUĆA, PREHLADU…

Interesovanje za jod kao lijek nastalo je u 19. vijeku: njegova atiseptička svojstva korištena su u liječenju povreda i rana. Ali od upotrebe joda u inhaliranom obliku i iznutra, pojavile su se negativne posljedice, sve do nekrozne plućnog krila.

Zbog toga je jod bio dugo zaboravljen, da bi se u dvadesetom vijeku vratio kao antiseptik u obliku vodenih ili alkoholnih rastvora. U dvadesetom vijeku, liječenje mrežama od joda postalo je izuzetno popularno. Pričalo se da je efekat fenomenalan, te da ovaj lijek liječi na stotine bolesti.

Kako se primjenjuje?

Jodom se iscrta mreža na leđima, a ono polje koje “reaguje” unutar mreže, šalje signal da sa organom u tom području nešto nije uredu. Ruski doktor Kolbašenko, koji je iza sebe ostavio mnogo naučnih radova, smatra se osnivačem jodne mreže.

Podaci o jodnim mrežama

Pored antiseptičkog djejstva, jod ima iritirajuće lokalno djejstvo, aktivira cirkulaciju krvi i djeluje protivupalno. Upravo se ta svojstva joda aktivno koriste kada se jodna mreža nanese na kožu.

Primjena joda na kožu daje odgovor kožnih receptora i krvnih žila, krvni sudovi se šire, krv cirkuliše aktivnije u ovom području, što dovodi do izlučivanja metaboličkih produkata i dotoka imunih ćelija, što dovodi od ublažavanja bola i uklanjanja edema i upala.

Primjena joda na kožu nema sistemsko djelovanje, zbog čega je ova metoda terapije sigurna za djecu i odrasle. Jodna mreža može se primjenjivati na djeci, starijim i odraslim ljudima. Kod bebe do godinu dana, može dovesti do iritacije jer je njihova koža dodatno osjetljiva.

Djelovanje jodnih mreža

Jodne mreže se mogu primjenjivati u liječenju zaraznih i upalnih bolesti gornjih disajnih puteva: bronhitis; tonzlitis; opstruktivni bronhitis i bronhijalna astma (ako niste osjetljivi ili alergični na jod); laringitis i traheitis.

Mreže joda se aktivno koriste za povrede i upalne procese u zglobovima i ligamentima, te mekim tkivima: mijlgija; modrice i uganuća; oštećenje ligamenata u koljenu i zglobu; kičmena osteohondiloza; lumbosakralni radikulitis; atritis, artroza.

Upotreba jodnih mreža se još koristi i za: upalne procese kožnog i potkožnog tkiva; nekomplikovanim varikoznim venama; hemeroide; mastitis, laktostaza; bolesti prostate.

Primjena

Na kožu se nanosi jodna meža pomoću pamučnih kozmetičkih štapića (štapići za uši). Štapić se umoči u 5% rastvora joda i nacrta se rešetka okomitih i horizontalnih pruga na tijelu. Veličina “polja” idealne jodne mreže obično je oko 1 kvadratni centimetar.

Prodirući kroz kožu u mišićno tkivo i krvne sudove, jod ima štetan uticaj na patogene, sakupljajući njihove proteine. Ova mreža pomaže lijeku da se najefikasnije apsorbuje i ravnomjerno da djeluje.

Kašalj
Bez obzira na uzrok suvog kašlja, jodna mreža će pomoći u lokalizaciji upalnog procesa na samom početku. Prodirući u kožu i krvne sudove, jod pomaže da se poveća cirkulacija krvi, ali preporučuje se da se napravi jodna mreža samo ako temperatura ne prelazi 38 stepeni.

Kako izliječiti kašalj pomoću joda?

Mrežica se iscrta na grlo (ako je angina u pitanju) ili na grudni koš (ako je upala pluća u pitanju). Kod nekih ljudi je koža na ovim dijelovima tijela posebno osjetljiva. Zbog toga za početak možete staviti samo kap joda. Ako nakon 10 do 15 minuta na koži nema peckanja, svraba i nelagode, tada možete da iscrtate mrežu.Mreža se iscrtava dva puta dnevno: ujutru i uveče!

Curenje iz nosa i prehlada

Za one koji traže načine da brzo izliječe curenje iz nosa, jodna mreža će biti veoma efikasno rješenje. U ovom slučaju se nanosi vrlo tankim linijama na vrh nosa i na nosnice. Preporučuje se oprez jer se lice može opeći jodom pa može doći do crvenila i guljenja kože. Kod prehlade, mreža se iscrtava na stopala ili na mišiće tijela.

Modrice

Ako želite da uklonite modrice, jodna mreža će vam pomoći. Istina, ona ne smije da se koristi u prvim satima od nastanka modrice: preporuka je da se iscrta dan od nastanka modrice.

Prvi dan se modrica hladi ledom, a drugi dan se iscrtava jodna mreža dva puta dnevno: ujutru i uveče.