Teorija im ima logike: NAUČNICI UPOZORAVAJU DA BISMO MOGLI ISPROVOCIRATI INVAZIJU VANZEMALJACA

Ako pođemo od mogućnosti da možda ipak nismo sami, pa promislimo i o tome da vjerovatno nisu sva bića u svemiru prijateljski raspoložena, onda je lako razumjeti naučnike s Oxforda koji su ovih dana uputili apel NASA-i da prestane emitovati signale gdje se Zemlja nalazi.

A NASA to zaista čini, odašilje poruke u svemir kako bi pozdravila neka druga inteligentna stvorenja, pri čemu predložena nova poruka uključuje osnovne matematičke i fizikalne koncepte za uspostavljanje univerzalnog sredstva komunikacije, a uz to i informacije o biohemijskom sastavu života na Zemlji.

Ta predložena nova poruka također uključuje i digitalizirani prikaz samog Sunčevog sistema, površine Zemlje, kao i prikaze muškaraca i žena.
Ipak, Anders Sandberg, viši naučni saradnik s Oxfordova instituta za budućnost čovječanstva, upozorio je da dijeljenje takvih informacija s inteligentnim životom predstavlja rizik koji se mora uzeti u obzir.

U suštini, pokušava reći da ne bi trebali to činiti, baš kao što ni strancima ne treba ostavljati lične podatke na internetu.

Toby Ord, kolega dr. Sandberga na FHI-u, iznio je slične argumente u The Precipice, knjizi objavljenoj 2020. u kojoj je analizirao egzistencijalne rizike s kojima se čovječanstvo suočava.

Ord je naglasio da bi možda ipak bilo mudro povesti najprije javnu raspravu prije slanja poruka vanzemaljcima, a sve je to podsjetilo i na upozorenje slavnog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga.

U dokumentarcu objavljenom 2010. godine, profesor Hawking je istaknuo da ni na Zemlji interakcije između civilizacija na različitim nivoima tehnološkog napretka obično nisu funkcionirale baš najbolje za manje naprednu grupu, te se pritom prisjetio prvog dolaska Evropljana na područje Amerike.