Temperature su sve niže: Na vrijeme pripremite organizam za zimu

Zima polako kuca na vrata. Dani su sve kraći, a temperature sve niže. Kako biste na pravi način osnažili tijelo i tako ga pripremili za najhladnije godišnje doba, evo nekoliko preporuka ljekara koje će vam pomoći da ostanete u formi i izbjegnete prehladu i gripu.

Cink

Pored vitamina C, postoji mineral koji će vam također pomoći da ostanete zdravi, a to je cink. Poznat je po tome da bijela krvna zrnca koristi kako bi odbranio organizam od opasnih patogena koji izazivaju bolesti. Kod muškaraca nedostatak cinka češći je nego kod žena i zato je njima neophodnije da pojačaju dozu ovog minerala tokom zime. Cinkom su bogati morski plodovi, posebno škampe i račići, a vegetarijanci i vegani dozu ovog minerala mogu potražiti u sjemenkama bundeve.

Osnažite crijeva

Najnovija istraživanja pokazala su čvrstu vezu između imuniteta i crijevne flore, odnosno dobrih bakterija koje žive u našim crijevima. Nadalje se ističe kako bakterije iz crijeva na neki način mogu komunicirati s ostatkom imunološkog sistema. Da uprostimo, bakterije iz probavnog trakta mogu utjecati na to šta bijela krvna zrnca rade u, primjera radi, nožnim prstima.
Iako se u prodavnicama može naći mnoštvo proizvoda, posebno jogurta obogaćenih probioticima, oni nisu najbolja opcija jer su obično bogati šećerima, pa zato radije birajte kiseli kupus.

Drugi način je da jedete hranu bogatu prebioticima, a njima obiluju namirnice poput prase, crnog i bijelog luka, krompira i zelenog lisnatog povrća.

Vitamin D

Jedan od čestih problema s kojima se ljudi susreću tokom zime jeste nedostatak vitamina D, čiji je primarni izvor sunčeva svjetlost. Vitamin D jedan je od važnijih nutrijenata potrebnih tijelu, jer potpomaže asimilaciju kalcija, a njegov nedostatak može izazvati određene probleme.

Osim sunčeve svjetlosti, vitamin D ćete unijeti i putem određenih namirnica. Prvo na listi je punomasno mlijeko, a u stopu ga prate tvrdi sirevi, a potom i ribe poput lososa, bakalara i haringe.

(faktor.ba)