TEKILA OBNAVLJA KOSTI

Glavni sastojak ovog alkoholnog pića poboljšava apsorpciju kalcijuma i magnezijuma

Dobra vijest za ljubitelje “žestine”: meksički naučnici tvrde da tekila obnavlja kosti.

U Centru za istraživanje u Meksiku ispitivan je uticaj šećera iz plave agave na stvaranje proteina odgovornog za kosti – osteokalcina. Ustanovljeno je da su životinje koje su ga uzimale proizvele 50 posto više ovog proteina. Poslije osam nedjelja uzimanja tekile uvećao se i prečnik njihovih kostiju.
Istraživači su objasnili da biljka od koje se proizvodi tekila sadrži materije sposobne za poboljšanje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma, koji su neophodni za održavanje zdravlja kostiju.

Mercedes Lopez, koja je vodila ovo istraživanje, kaže da se efekti svode na interakciju između šećera iz plave agave i bakterija u crijevima koji omogućavaju molekulama šećera da vežu hranjive materije i pomognu da se one prenesu u ćelije koštane srži.
“Potrošnja šećera koje sadrži agava uz adekvatne crijevne mikrobiobiote podstiče stvaranje novih kostiju čak i uz prisutnost osteoporoze”, objašnjava Lopez.

Ovi rezultati pružaju mogućnost razvijanja alternativnog tretmana za osteoporozu.
Ranija istraživanja pokazala su da tekila može pomoći u smanjenu šećera u krvi i borbi protiv holesterola. (magicnobilje)