Tek ste se udali i: NE ZNATE KAKO DA RIJEŠITE PROBLEM SA SVEKRVOM?

Svekrve su noćna mora skoro svake žene. Rijetko koja dama ima tu privilegiju i sreću da naiđe na pitomu i podržavajuću mamu svog muža. S druge strane, malo koja svekrva se ne trudi da podmetne nogu svaki put kada ima priliku za to, ne izigrava ženu koja je popila svu pamet ovoga svijeta i ne miješa prste u poslove u kojima joj nije mjesto.

Ukoliko niste imali sreće, potražite spas u nekim od trikova pomoću kojih možete da smirite strasti koje su se razbuktale i umanjite jaz između vas i mame vašeg muža.

Prigovori svekrve

Klasična priča o kritikovanju vaših postupaka pred svima. Njegovi roditelji nisu zadovoljni time kako ste uredili dnevni boravak, a vi ćete sve to poslije lijepo ispričati suprugu i prebaciti na njega dio nervoze koju ste automatski osjetili čim su njegovi roditelji ušli u kuću. Pogrešno. Suprug nije kriv zato što oni imaju potrebu da komentirišu svaku vašu odluku. Ukoliko vam nešto smeta, recite im to direktno.

Psiholog, Teri Apter, savjetuje da iskreno kažete sve šta vam smeta. Ako na drugačiji način kuhate određeno jelo, a svekrva smatra da je njen način zdraviji, recite da se ne slažete s tim i da su takvi komentari nepotrebni. Prije nego što joj ljutito kažete svoje mišljenje nemojte smetnuti s uma to da ona možda uopšte nije svjesna svojih postupaka ni toga da vas njeni komentari vrijeđaju. Stoga započnite razgovor uljudno i bez ljutnje.

Kada stižu unuci?

Vas to možda jako nervira, ali probajte da shvatite da se ona jako raduje ulozi bake. Tu ne možete ništa i nemojte se nervirati, već im recite da znate za njihovu želju i da ćete svi biti srećni kada dođe pravi trenutak za to.

Kako tretiraju supruga

Ponekad majke tretiraju svoju djecu kao da su još uvijek mala, čak i kada su se odselila i imaju svoju porodicu. U tom slučaju vjerovatno vam smeta to što svekrva zove supruga na ručak iako zna da ste upravo ručali. Psiholog, Paulina Valin, kaže da problemi najčešće iskrsnu kada je jedna osoba u porodici jako nametljiva, a druga osjetljiva. Dakle, većini žena smeta kada svekrve previše tetoše svoje sinove, iako više ne žive zajedno.

Bez obzira na to što svekrva možda pretjeruje, razmislite zašto vam to toliko smeta i osjećate li se ugroženom zbog toga? Taj strah možete da izgubite ako shvatite da se svekrva jednako boji gubitka odnosa i veze sa svojim sinom pa iz toga razloga ponekad pretjeruje. Svoje osjećaje podijelite sa suprugom jer nekad i on može da uskočii da preduhitri neželjeni problem.

Roditelji se ne slažu

Ako se vaši i njegovi roditelji ne slažu, nemojte forsirati zajednička okupljanja i druženja. Svako ponaosob neka porazgovara sa svojim roditeljima. Recite im da razumijete to da nikada neće biti dobri prijatelji, ali i da to nije apsolutno nikakav problem. Bez obzira što se ne slažu, mogu da budu dovoljno civilizovani u situacijama u kojima je susret neizbježan, poput većih okupljanja i proslava.

Savjeti o vaspitanju djece

Neizbježni su, samo je pitanje koliko su česti i koliko mogu da vam koriste. Na svaki savjet koji vam upute možete da reagujete rečenicom: “Hvala, dobra ideja”. Na taj način se ne obavezujete da ćete baš tako postupiti, a pritom nikoga nećete uvrijediti. Takođe, razmislite o nekim savjetima jer sigurno imaju smisla. Nemojte ih odbaciti samo zato što su od svekrve, već najprije razmislite kako bi reagovali kada bi vam to isto rekla vaša dobra prijateljica.

Ne poštuju vaša pravila

Bake često ne poštuju postavljena pravila o odgoju djece i tu se najčešće događaju neprijatne situacije. Ako vaša svekrva drugačije tretira djecu od vas, time potkopava vaš autoritet. Možda će vas poslušati ako joj detaljno objasnite zašto postoje pravila i na koji su način najbolja za djecu. U fokus stavite interes i brigu za svoje mališane. U rigoroznim situacijama preostaje vam prijetnja da ubuduće neće provoditi toliko vremena s unucima.

Praznici i odmori

Još jedan čest problem je dogovor kod koga ćete provesti praznike ili ići na odmor, naročito ako ne živite u istim gradovima. Dogovorite se sa suprugom i jednostavno napravite plan koji vašoj porodici najviše odgovara. Ma koliko njegovi roditelji priželjkivali da svoje slobodno vrijeme provedete kod njih, ne rukovodite se pritiscima već zajedno sa suprugom postignite kompromis oko najboljeg mogućeg rješenja.