Tehnika “Čip cijepljenje”: Ovo je stablo koje od jula do oktobra daje 40 različitih plodova!

Na njemu dozrijevaju plodovi čak 40 vrsta koštuničavog voća, kao što su šljive, breskve, nektarine, bademi, marelice.

Kipar Sam Van Aken sa Sveučilišta Syracuse unajmio je voćnjak na Državnoj eksperimentalnoj stanici New York jer je isti bio namijenjen za rušenje. Došao je na ideju da se na jednom stablu nađe više vrsta različitih plodova.

Iako izgleda uobičajeno, tokom proljeća na stablu cvijeta cvijeće različitih boja, bijelih, grimiznih i ružičastih cvijetova, a od jula do oktobra na njemu dozrijevaju plodovi čak 40 vrsta koštuničavog voća, kao što su šljive, breskve, nektarine, bademi, marelice.

Sam postupak kako postići takvu raznovrsnost na jednom stablu krije se u načinu kalemljenja, odnosno cijepljenja voćke. Tokom cvjetanja 250 vrsta različitih svaku bi nakalemio na korijensku strukturu stabla, nakon što bi stablo dostiglo starost od dvije godine, tehnikom „čip – cijepljenja“ unio bi još različitih vrsta, na način da grančicu koja nosi pupoljak umetne u rez na dvogodišnjem stablu. Nakon što zacijeli, takva grana postaje sasvim uobičajena grana na stablu koja se jednako podrezuje kao i sve ostale.

Sam Van Aken izjavio je kako “cijepljenjem različitih varijeteta određenim vremenskim redoslijedom, mogu doslovno oblikovati način na koji će cvjetati određeno stablo. Ljudi koji imaju ovakva stabla, rekli su mi da im ono daje savršenu količinu i raznolik izbor voća.”
Trenutno postoji 16 stabala koja daju 40 vrsta različitih plodova.