Tanjine rozen kocke: Samo mažeš i slažeš

Kada vrijeme curi, što je prilično često, nije lako u taj kratak dan uglaviti još i miješenje domaćih kolača. Ali, nekada je potrebno samo malo. Malo vremena, malo sastojaka, malo postupaka, A na kraju, sve to MALO, izađe na tako mnogo ljepote, ukusa, slasti i radosti za vas, i vaše najbliže, porodicu, ili drage goste. Zato su ove kore idealno rješenje, jednostavno samo slažeš i mažeš.

Rozen kolač

Sastojci:
1 pakovanje rozen korica
350 gr šećera
500 ml mlijeka
100 gr čokolade
450-500 gr mljevenog keksa
250 gr margarina
Glazura
100 gr čokolade
2 kašika ulja
Priprema:
Karamelizovati šećer da dobije braon boju. Zatim nalijte mlijeko i ostavite da se otopi šećer. Kad provri dodati čokoladu i margarin i miješati da se sve otopi. Zatim dodati mljeveni keks i sve sjediniti miješajući. Ako vam se učini da je rijetko sačekajte još malo da vidite kojom brzinom se steže pa ako je i dalje rijetko dodajte još malo keksa. Količina keksa može da varira u zavisnosti koliko je keks suh. Ostaviti da se prohladi 10-15 minuta, pa još toplim filom filujte korice. Gornja korica se ne maže. Na gornju koricu stavite foliju i opteretite je nekim plehom, pa stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne najbolje u frižideru pa onda nanijeti glazuru otopivši 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja.

(Tanja Đorđević/aura.ba)