Tanjin recept za “prespavaj hljeb”: Hljeb sa 7 jednostavnih sastojaka

Hljeb sa 7 jednostavnih sastojaka. 7 sastojaka – fenomenalan rezultat!!!.Ako ga jednom napravite – uvijek ćete mu se vraćati ! I – nemojte mi vjerovati na riječ, nipošto! Isprobajte ga i uvjerite se sami.
Pa da krenemo u akciju!!! Neću puno mudrovati nego prepisati njen recept (valjda neće zamjeriti moja fb drugarica Marija Štefek Rukavina) a staviti moju sliku? Mislim sliku hljeba !!! (http://mirisnateka.com/prespavaj-kruh)

“Prespavaj” hleb
Sastojci
560 g brašna
4 g svježeg ili 2 g suhog kvasca (ps.nije greška baš toliko treba)
10 g soli
10 g šećera
20 g ulja ili neke druge masnoće
100 ml mlijeka
200 ml hladne vode

Svi se sastojci zamijese u glatko, čvrsto i elastično tijesto i mijese 15 minuta ručno. Pokriveno tijesto ostavite na hladnom 2 sata. Premijesite ga, napravite veknicu, stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pokriveno stavite u frizider na najmanje 8 sati ili preko noći. Ujutro hljeb izvadite i ostavite na toplom da se udvostruči oko 30 minuta. Pecite ga u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, 30 minuta.

(Tanja Đorđević/aura.ba)