Tanja Olajdžija, savjetnik za zdravu ishranu i nutricionista-dijetetičar koji je advokatsku kancelariju zamijenila nutricionističkom: Bila u paklu anoreksije, danas je savjetnik za zdravu ishranu!

Najbolji čuvar zdravlja jeste balans u svemu. Ni jedna krajnost nije dobra, kao što opterećenost hranom vodi u bolest, tako nikakvi ekstremi ne mogu biti dobri po naše psihofizičko zdravlje.

Nutricionista -dijetetičar Tanja Olajdžija, djevojka širokog osmijeha i naoružana znanjem do te mjere da je dovoljno da samo pogleda na tanjir sa hranom i kaže vam kolika je kalorijska vrijednost obroka, hodajuća “enciklopedija” kada je hrana u pitanju – tako mediji u susjednoj Srbiji opisuju ovu 27-godišnju djevojku, zaista čarobnog osmijeha i još čarobnijeg znanja iz oblasti nutricionizma.

Skoro da nema medija u regionu koji Tanju ne zove da sa njihovim čitateljima podijeli svoje zaista bogato nutricionističko znanje. I za Auru, Tanja, iako prebukirana obavezama, rado je govorila o temi koja na svu sreću, sve više zanima ljudsku populaciju. U pitanju je dakako – zdravlje.

No, krenimo ispočetka. Tanjin put do stručnjaka u svijetu nutricionizma nije bio uobičajen, i nikako nije bio lak…

 Borba s vlastitim demonima

– Borila sam vlastite bitke s poremećajima u ishrani. U jednom periodu sam imala svega 33 kilograma, a ova zastrašujuća činjenica bila je samo vrh ledenog brijega i fizička posljedica “pakla” sa kojim sam se suočavala u svojoj glavi. Borba je bila duga, iscrpljujuća i nepredvidiva, ali je imala srećan kraj, za razliku od niza drugih djevojaka kojima ne polazi za rukom da se iščupaji iz kandži anoreksije i bulimije.

– Počelo je sa željom da izgubim kilogram ili dva, a razvijalo se godinama. U početku nisam jela poslije 17 časova, pa nisam jela nikako iza podneva, pa bi došlo do ciklusa prejedanja…Bilo je svega u tom začaranom krugu. I perioda kad danima nisam ništa jela i kad sam se plašila da ću od samo jedne pljeskavice postati ogromna – priča Tanja.

Tanjin problem trajao je punih deset godina, a okončan je prije dvije godine kada je Tanja konačno dobila svoju bitku sa poremećajima ishrane.

– Od tada je to daleko iza mene i nema povratka. Sada imam oko 50 kg – kaže Tanja.

Danas Tanja pomaže drugima koji imaju isti ili sličan problem koji je i Tanja imala. Naša je sagovornica kroz opsesiju i probleme s hranom, uspjela razviti ljubav prema hrani i to u tolikoj mjeri da joj je hrana danas profesija. Tanja pomaže drugima da se izliječe, ugoje ili smršaju ili prosto vode zdrav i balansiran život. Upravo joj je to bio podstrek u njenom oporavku – nada da će jednom moći da pomogne drugima.

– Bila sam kod psihijatra, psihoterapeuta, psihologa, endrokrinologa (koji je zaista nužan), na hipnoterapiji koju sam isprobala samo iz manira “daj da probam i to”, ali je zapravo to bila jako važna tačka u mom izlječenju. Većina ljekara liječi fizičke posljedice, plan liječenja nerijetko je takav da te “najedu”, sve dok te ne dovedu do neke optimalne kilaže sa kojom mogu da te otpuste…

Ozdraviti je moguće

– Uglavnom, tokom tog iskustva naučila sam sve o namirnicama i ishrani i posvetila se tome u potpunosti. Iz tog razloga odlučila sam se da advokatsku kancelariju zamijenim školom (Visoka zdravstvena škola strukovnih studija, smjer nutricionista – dijetetičar)  u kojoj sam dobila i zvaničnu potvrdu svog znanja. Danas kao diplomirani nutricionista-dijetetičar pišem planove ishrane i dajem savjete o zdravoj ishrani. A planiram da sjedinim znanja o tome, sa vještinom kliničke hipnoterapije i bavim se liječenjem poremećaja u ishrani – kaže Tanja.

– Najveća motivacija bila je nada da ću moći da pomognem drugima sa takvim problemima. Danas zaista to i radim, pomažem drugima, pravim planove ishrane. Sjećam se da je i meni bio potreban sličan primjer, da vidim da je neko bio u mojoj koži i vratio se na pravi put. Iz iskustva znam da je veliki podstrek kada ti neko pokaže da je moguće oporaviti se.

– Inače, veliki je broj onih koji boluju od poremećaja u ishrani, ali je najveći problem što ti problemi nisu dijagnostikovani ili osoba s problemom ne može da prepozna činjenicu da ima problem. Svima onima koji možda prolaze trenutno kroz probleme kao što su bulimija, anoreksija ili nešto treće, poručujem: Ozdraviti je moguće. Ne odustajte, potražite pomoć stručnih lica i najbližih, istrajte. Teško je ozdraviti ali je mnogo teže ostati bolestan.

Neke od savjeta koje je Tanja poklonila čitateljima portala zena.blic.rs i magicnobilje.com, a u smislu razbijanja nutricionističkih mitova, Tanja je podijelila i sa našim čitateljima.

Žvakanje saća bilduje imunitet

Za blagodati meda većina nas je čula, i rado ga koristimo kao prirodni zaslađivač i sastojak raznoraznih poslastica, ali i je dobro poznat i kao lijek, te čudotvorna namirnica koja “bilduje” naš imunitet.

O dobrim stranama meda već znamo dosta toga, a pčelinji vosak i med djeluju sinergistički, te ostvaruju brojne pozitivne efekte na naš organizam. Žvakanjem saća dobijamo multiplikovana sva korisna dejstva meda! Naime, med “ima vremena” da ostvari lokalno antibakterijsko, antivirusno, antimikotičko, protivupalno i protivalergijsko dejstvo, a ne samo da sklizne u želudac.

Pčelinji vosak mehanički djeluje i na zubnu gleđ, čisti naslage kamenca, te ga možemo prihvatiti kao žvaku iz prirode. Iako ćemo ispljunuti sažvakani vosak, dio ipak stigne do našeg želuca, a kako naš organizam nema enzime za varenje pčelinjeg voska, ove materije će mehanički djelovati na crijeva i olakšati probavu.

Žvakanjem saća i postepenim oslobađanjem meda, sluzokoža cijelog digestivnog trakta ostaje duže obložena medom, te je konzumiranje saća u medu naročito preporučljivo za jačanje imune odbrane organizma, kod sklonosti alergijama i hroničnim bolestima disajnih organa. Saće žvaćite što duže.

Inače, moja porodica se više od 50 godina bavi pčelarstvom, deda je bio pravi majstor pčelarskog zanata, a otac je preuzeo košnice i podigao sve na još viši nivo. On i majka su glavni, a ja pomažem koliko mi obaveze dozvole i više sam zadužena za razne miksture sa biljkama, a od skoro pravim i svoju 100 % prirodnu kremu, na bazi naših pčelinjih proizvoda.

 Kako za 21 dan “skinuti” 10 centimetar u struku?

Jedan od vrlo popularnih domaćih receptura za mršavljenje jeste recept ruske travarke Irine Stefanovske, koja je “lansirala” melem od tri sastojka koji može da skine navodno i do 10 centimetara u obimu za 21 dan. Stefanovska tvrdi da je tajni sastojak njene “čarobne” smjese hren. Da li može zaista da nam pomogne u mršavljenju ili je pak možda štetan, odgovara  nutricionista-dijetetičar Tanja Olajdžija.

dav

– Hren je bogat hidrosolubilnim vitaminima, naročito vitaminom C, koji će u sinergiji sa istim vitaminom iz limuna učiniti čudo za naš imuni sistem, a takođe se ističe velikim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma i etarskih ulja koja mu daju aromu. Hren je dobar kod problema sa varenjem, te pomaže tako što podstiče lučenje želudačnih sokova, takođe je dobar diuretik i posredno utiče na ubrzanje metabolizma. Svi ovi benefiti kombinovani sa dobro poznatim karakteristikama meda i limuna zaista mogu pomoći topljenju viška masnih naslaga, tako što  će pomoći održanju stabilne glikemije, regulaciji apetita i povećanju nivoa energije (što nam je naročito važno kada smo iscrpljeni, te zbog umora lako podlegnemo brzim rješenjima kada je hrana u pitanju, obično birajući brze šećere kako bismo što prije povratili snagu). No, sve ove recepture ne čine čuda ukoliko se držimo starih (a loših) prehrambenih navika, ali uz male korekcije u ishrani zaista mogu napraviti veliku razliku”.

 Recept Irine Stefanovski

*125 grama hrena

*3 limuna

*3 kašike meda

Isjeckajte hren i stavite ga u blender, pa miksujte dok smjesa ne postane glatka. Limun (organski) dobro operite, isijecite i očistite od košpica, a potom i njega dodajte u blender i izmiksujte. Na kraju dodajte i med, i opet miješajte sve dok se smjesa dobro ne sjedini.

Mješavinu možete da držite u teglici u frižideru. Preporučuje se da uzimate po kašiku mješavine dva puta dnevno prije obroka. Rezultati će kroz tri nedjelje biti i te kako vidni.

Magični sok od kisele vode i limuna tjera prehladu

Ako u čašu kisele vode dodate sok od jednog limuna i dvije kašičice meda i tako pripremljen napitak pijete nekoliko puta na dan, doći će do podizanja odbrambenih snaga u vašem organizmu, što se duguje limunu iz ovog recepta. Kada je riječ o kiseloj vodi, nekima može prijati da uzmu blago gaziranu, a onima koji imaju problem sa probavom bih preporučila vodu sa povećanim sadržajem Mg. Ukoliko vam nijedna od gaziranih voda ne prija, sigurna i jednako učinkovita opcija jeste mlaka voda sa limunom i medom. Ovo je recept koji zbilja preko noći tjera bolest…

NAR: Voće staro 8.000 godina je prirodna Vijagra  štiti od raka!

Mesopotamci su vjerovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo, dok se u starom Japanu vjerovalo kako upravo ova voćka tjera zle duhove. Drevni Egipćani su sahranjivani sa ovim voćkama jer su vjerovali da simbolizuje nadu u novi život.

– Nar je zaistva visokovrijedna namirnica, bogat mikronutrijentima moćnog antioksidantnog dejstva, među kojima se naročito ističu vitamin C, E, B5, minerali K, Fe, ali i polifenoli (ima ih više nego u zelenom čaju!) koji nas štite od kancera. Zbog nevelikog sadržaja šećera, dobar je saveznik svih koji su na restriktivnim režimima, te slobodno mogu uživati u ovom voću.

Sjajan efekat nar postiže i pri liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana. Takođe, određena istraživanja tvrde da sok od nara može da pomogne muškarcima koji imaju problema sa erekcijom – navodno jedna čaša sok od nara na dan djeluje poput vijagre. U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti.

Nar je čudotvoran i kada je ljepota u pitanju – redovnom konzumacijom dobićemo ljepšu kosu, kožu i nokte, usporiti stres, ali ćemo i potpuno otkloniti stres. Sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena, a što je više kolagena u našoj koži – to su bore manje primjetne!

O pasulju iz ugla stručnjaka: Štiti od raka debelog crijeva, ali ga kuhajte bez sode bikarbone!

– Ova mahunarka sadrži većinu esencijalnih aminokiselina, a u kombinaciji sa žitaricama (na primjer – prosom, ovasom ili integralnim pirinčem) daje kompletne proteine, što svi čija je ishrana bazirana na biljnoj hrani dobro znaju i koriste. Pored proteinskog sadržaja, pasulj nudi i visok sadržaj gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i cinka, te je i po mineralnom statusu blizak hrani životinjskog porijekla. Dobar je izvor B vitamina (od kojih najviše folne kiseline, B2, B3 i B6). Kako bismo sačuvali vitamine B kompleksa, treba naglasiti da nije dobra navika dodavanja sode bikarbone kako bismo ubrzali proces kuhanja, pošto se na taj način smanjuje sadržaj vitamina B. Visok sadržaj vlakana zadužen je za dobru probavu i preventivno djeluje na kancer debelog crijeva.

– Inače, često se žalimo da nam je pasulj težak za stomak i varenje, da izaziva nadutost i neprijatnost. U tom slučaju valja obratiti pažnju na proces pripreme, te izbjeći svaku zapršku, dodavanje previše masnoća i kombinacije sa mesom. Možete dodati i kesicu čaja od nane u vodu u kojoj kuhate pasulj, a jelo začiniti kimom, komoračem i drugim karminativnim začinima kako biste preduprijedili svaki neprijatan osjećaj koji se može javiti. Ako je pasulj i dalje “težak” za vaš stomak, ispasirajte ga i napravite pire, na taj način olakšaćete varenje svom stomaku”, zaključuje Olajdžija.

 Je li bijeli šećer opasan?

– Bijeli šećer inicijalno nije poguban po naš organizam, ali zbog modernog načina ishrane i prevelikih količina konzumiranja šećera, to sve više postaje. Čini se da gubimo bitku sa šećerom pošto se on nalazi u 80 % industrijskih proizvoda – od keksa, slatkiša, preko slanih grickalica, do kečapa, sirnih namaza, pekarskih proizvoda i slično, gdje se njegovo prisustvo ne očekuje. Zbog toga je šećer danas veliki problem, dijabetes je sve češća pojava, a insulinska rezistencija poprima epidemijske razmjere. S toga, treba maksimalno ograničiti njegovu konzumaciju – ovo važi za zdrave ljude, dok predijabetičari i dijabetičari treba u potpunosti da izbace šećer i okrenu se drugim zaslađivačima.

– Zdravim ljudima uvijek prvo preporučujem med, koji kao prirodni zaslađivač obiluje vrijednim mikronutrijentima, ali posjeduje i važno antifungalno, antibakterijsko i antivirusno svojstvo. Dijabetičari takođe mogu konzumirati med, ali unos zavisi od propisane terapije i mora biti usklađen sa istom. Ako vam se med iz nekog razloga ne čini kao najbolji izbor, tu je još čitav niz zaslađivača, no važno je prije upotrebe o svakom se dobro informisati. Jer recimo sada i te kako aktuelan i tražen kokosov šećer zapravo i nije dobra opcija.

Kokosov šećer ima možda i najsličniji ukus bijelom šećeru i iako je danas “popularan” i istina je da sadrži određene minerale, po kalorijskoj vrijednosti i glikemijskom indeksu jednak je običnom bijelom šećeru.

Osim meda, na raspolaganju su vam i sljedeće zamjene za svima nam omiljen šećer, koji bi trebalo da zdravu ishranu učine lakšom, zanimljivijom i podnošljivijom:

  1. Ksilitol ili brezin šećer

Ksilitol je prirodni šećer koji se dobija iz brezine kore bogate mineralima. Ponaša se i rastapa poput tradicionalnog šećera i u potpunosti može da zamijeni njegov ukus. Ima daleko nižu kalorijsku vrijednost, te doprinosti stabilizaciji tjelesne težine, a utiče i na održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

  1. Eritritol

Eritritol ima ukus koji je gotovo istovjetan šećeru, ali je 30% manje sladak od šećera. Glikemijski indeks mu je 0, što znači da uopšte ne podiže nivo glukoze u krvi. Sadrži samo 0,2 kalorije po gramu, što je 95% manje od bijelog šećera. Lako je svarljiv, i ne pogoduje razvoju bakterija i gljivica, poput karijesa ili kandide.

  1. Stevija

Stevija za razliku od šećera i vještačkih zaslađivača ne stimuliše insulin, prirodna je i neprerađana ima i ljekovita svojstva

  1. Ječmeni slad (malteks)

Izgledom podsjeća na med, ali s obzirom na specifičan miris i ukus velikom broju namirnica mijenja ukus, a najviše voću. Bogat je kalcijumom, kalijumom, gvožđem, magnezijumom, vitaminima B kompleksa…

  1. Javorov sirup

Javorov sirup se pravi od slatkog biljnog soka koji cirkuliše kroz javor drvo, te sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum i cink.

 Iz biografije

Tanja Olajdžija je rođena 18.11.1991. u Beogradu. Završila je Zemunsku gimnaziju 2010, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 2014. godine i master – oblast prava djeteta 2015. godine na istom fakultetu. Završila je i Visoku zdravstvenu školu strukovnih studija u Beogradu 2018. godine, smjer strukovni nutricionista-dijetetičar. Trenutno je na specijalističkim studijama, smjer nutricionista-dijetetičar, oblast javno zdravlje.

Radila je u privatnoj predškolskoj ustanovi „Happy kids“ na mjestu diplomiranog pravnika,u periodu od marta do avgusta 2016. godine. Od 2016. godine razvija privatnu nutricionističku praksu. Odradila je pripravnički staž u advokatskoj kancelariji, na mjestu advokatskog pripravnika 2017. Od marta 2018. je zaposlena u firmi „Happy Honey“, na poziciji savjetnika za zdravu ishranu. Završila je i školu kliničke hipnoterapije i stekla sertifikat Northern Association of Professional Clinical Hypnotherapists.

(E. K./aura.ba)