TAMPONI OD MEDA PROTIV POLIPA U NOSU

Nosni polipi uglavnom su benigne izrasline upalnog porijekla koje mogu nastati na bilo kom mjestu na sluznici nosne šupljine ili na sluznici paranazalnih sinusa, a mogu uzrokovati stalnu nosnu opstrukciju i tako dovesti i do znatnog slabljenja čula mirisa. Najpodložnije su osobe sa hroničnom alergijom, oslabljenog imuniteta, sa hroničnom upalom nosne sluznice.

Prvi simptom je začepljenost nosa, koja može biti različite jačine, jednostrana ili obostrana, a može dovesti do smanjenog ili potpunog gubitka čula mirisa, a ako polipi zatvore ušća sinusa, mogu dovesti i do komplickacija zbog razvoja akutnih i hroničnih upalnih procesa u njima. Česte su smetnje disanja kroz nos, pojačana je sekrecija kroz nozdrve, ali i iz nosa u grlo, glavobolja, pritisak u sinusima, hrkanje, a ponekad i smetnje čula ukusa.

Za liječenje malih nosnih polipa zapadna medicina preporučuje kortikosteriodne lijekove u spreju, a u slučaju velikih brojnih polipa ljekari prepisuju oralno uzimanje lijekova. Kako nažalost kortikosteroidni lijekovi mogu da izazovu niz neželjenih efekata, ne smiju se uzimati preko propisane doze.

RECEPTI S MEDOM

MED I HREN – jedno od najpoznatijih narodnih sredstava za sve probleme sa nosom i sinusima. Sastojke pomiješajte u istom odnosu: 100 g meda i 100 g izrendanog hrena. Uzimajte po kašičicu dva puta dnevno, ujutru i uveče.

TAMPONI OD MEDA – tampone od vate umočite u med, pa ih stavite u nozdrve, držite nekoliko minuta i ponavljajte postupak tri puta na dan. U med možete umočiti i štapić za uši, pa njima namazati unutrašnjost nozdrva. Terapija traje 30 dana.

MAST ZA NOS – pomiješajte 15 g propolisa, 10 g vazelina i 25 g putera tako da se svi sastojci dobro povežu. Od vate napravite tampon, umočite ga u mast i stavite u nozdrvu tokom čitave noći. Tretman traje 20 do 30 dana. Mast se čuva u frižideru.

INHALACIJA DIMOM PROPOLISA – u metalnu posudu stavite komad tvrdog propolisa i zagrijte na niskoj temperaturi sve dok iz njega ne počne da se pojavljuje dim. Čim se to desi, posudu sklonite sa šporeta i pažljivo udišite taj dim. Oprez: pazite da ne opečete nos!

Ljekoviti sok od povrća

Operite i očistite lišće peršuna, stabljike celera, mrkvu i špinat. Stavite u sokovnik: 7 dijelova mrkve, 4 dijela celera, 2 dijela peršuna i 3 dijela špinata. Svaki dan pravi se svjež sok – pije se 15 do 20 minuta prije jela, ukupno jedan litar dnevno u tri doze.

Piored toga, jedite što više svježeg voća i povrća, a izbjegavajte slatkiše, peciva od bijelog brašna, mlijeko i masne sireve, suhomesnate proizvode. Jedite integralne žitarice, mahunarke, sjemenke i naravno – med.