Tamjan je sjajan saveznik u održavanju mladolikosti lica

Tamjan je aromatska smola koja se dobiva zarezivanjem kore drveta roda Boswellia iz porodice brezuljevki. Drvo tamjanovac raste u toplim krajevima Azije i sjeverne Afrike. U sakralne svrhe rabili su ga Egipćani i Rimljani, što je naposljetku preuzeto i u kršćanske crkve. Eterično ulje tamjana pak rabi se u aromaterapiji i aromamasaži. Miris tamjana smiruje um.

Spektar djelovanja tamjana u aromaterapiji je raznovrstan: uklanja tjeskobu, ublažava simptome PMS-a i upala mokraćnih puteva, kao i simptome gušenja, koji se javljaju uslijed astme, bronhitisa ili upale pluća. Usto regenerira kožu, ubrzava zacjeljivanje posjekotina i ožiljaka od akni te usporava stvaranje bora. Poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava reumatske tegobe.

Primjena eteričnog ulja tamjana

Razblaženo ulje nanosi se lokalno svaka dva do tri sata na željene dijelove tijela, kao i na tabane. Uz tamjan kombiniraju se i druga ljekovita eterična ulja, npr. zimzelen i tamjan zajedno se stavljaju na tabane svaka tri do četiri sata, uz direktnu primjenu na trbuhu.

Eterično ulje tamjana i zimzelena prodiru kroz kožu i u roku od pet minuta vrši se resporcija, odnosno aktivne komponente cirkuliraju kroz krv.

Ako pijete lijekove za navedene bolesti, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.