Talasoterapija: Morska voda ispire sve ljudske boljke

U moru se kriju svi elementi koji su esencijalni za naš život i pravilno funkcionisanje organizma – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, pa čak i srebro i zlato. Talasoterapija se danas uspješno koristi za liječenje ekcema, artritisa, astme, psorijaze, i hroničnih bolova u leđima

Ljekovite blagodati morske vode prvi su prepoznali stari Grci koji su talasoterapiju primjenjivali na ostrvima Rodu i Krfu još prije 2.500 godina. Jedan od najvećih i najpoznatijih antičkih liječnika Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode testirajući njenu djelotvornost u liječenju otvorenih rana. Primijetio je da je morska voda bogata mineralima brzo zacjeljivala inficirane rane i smanjivala bol kod pacijenata.

Ova metoda liječenja ubrzano se počela širiti i po ostatku svijeta, a u Francuskoj su sredinom 19. vijeka otvoreni prvi centri za alternativno liječenje uz pomoć morskih elemenata i vode.

Neiscrpno vrelo zdravlja

Brojni antički filozofi i ugledni doktori su tokom svog rada opisivali ljekovita svojstva morske vode. Grčki hirurg Galen je bolesnicima s disajnim problemima preporučivao da udišu valove koji se lome o stijene, a grčki dramaturg Euripid je u petom vijeku prije nove ere zapisao da se u moru kriju lijekovi za sve ljudske bolesti.

Skoro dvadeset vijekova kasnije francuski biolog Rene Kvinton je uočio nevjerovatnu sličnost između morske vode i ljudske krvne plazme, potvrđujući neraskidivu vezu mora i ljudskog života.

Nakon nekoliko decenija istraživanja tajni morske vode, danas je njena ljekovitost i naučno dokazana. More posjeduje antiseptični, antibakterijski i antivirusni učinak, smanjuje sekreciju i preosjetljivost, regeneriše atrofične sluznice, izaziva blagu hiperemiju i čišćenje nosne sluznice. Morska voda i alge se također veoma uspješno koriste i u kozmetici i dermatologiji, a posebno je dokazan pozitivan efekt morske vode u terapiji kupanjem koja liječi pojedine bolesti kože poput atopijskog dermatitisa i psorijaze.

More je neiscrpno vrelo zdravlja, koje ipak nije još dovoljno istraženo i zahtjeva kontinuirano i naučno utemeljeno istraživanje, kako bi se otkrilo sve njegove mogućnosti.

 Morska so – prirodni čistač krvi i spas za bolesnu kožu

Osim što nam pruža jedinstveni užitak u plivanju, more nam olakšava i brojne tegobe poput artritisa i alergija i to najviše zahvaljujući sastavu morske soli. Ona u svom sastavu ima oko osamdeset različitih minerala, karbonata i sulfata koji pomažu kod svih vrsta alergija, i potiču organizam na eliminaciju štetnih tvari i detoksikaciju čitavog organizma. Dokazano je i da razrijeđena morska voda sadrži skoro jednaku koncentraciju minerala i elemenata u tragovima kao krvna plazma, a njen sadržaj natrija odgovara onom u krvi.

Minerali iz morske soli potiču mršavljenje i regenerišu oštećeno kožno tkivo, pomažu u borbi sa celulitom, liječe povrede i pomažu u bržem zacjeljivanju otvorenih rana na koži. S obzirom da morska so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka, glatka i zdrava, a kupke sa morskom solju će poboljšati njen tonus.

Osim što ima moć da izliječi cijelo tijelo, morska so pozitivno djeluju i na naše emocionalno stanje. Kupke od morske soli će nas opustiti, osvježiti psihički i fizički, i potaknuti pozitivne misli, a sve zahvaljujući visokom postotku magnezija koji je dokazano efikasan u borbi protiv stresa i depresije.

Vodena antistres masaža

Termin „talasoterapija“ prvi je osmislio doktor iz Akvitanije Klod de la Bonadier davne 1867. godine, opisujući sistem liječenja morskom vodom koja se zagrijava do 36 stepeni Celzijusa.  Cilj talasoterapije je pomlađivanje stanica kože, odstranjivanje mrtvih stanica sa kože, obogaćivanje kože morskim mineralima i detoksikacije organizma.

Za ovu terapiju ne trebate ići na skupe fizikalne terapija ili koristiti neki drugi hidromasažni sistem. Dovoljno je da se prepustite vibracijama morskih talasa i liječenje može početi.

Talasoterapiju je potrebno započeti vježbama dubokog disanja dok plutate na površini vode. Udišite na nos dok ne osjetite da su vam pluća potpuno ispunjena. Zadržite zrak i lagano izdahnite na usta. Dok plutate, raširite noge i ruke, i osjetit ćete kako vam iz tijela izlazi nakupljeni stres i sve što vas je mučilo prethodnih dana. Ritmično disanje između ostalog, pospješuje i rad crijeva tako da se ova terapija uspješno koristi i kod zatvora.

S obzirom da je tijelo jedinstvena cjelina, i zahvaljujući činjenici da gotovo svi energetski meridijani prolaze kroz ove nabrojane regione, istežući ruke uspostavljamo harmoniju protoka energije kroz srce, srčanu maramicu, pluća i debelo i tanko crijevo, a istezanjem kukova i nogu balansiramo energetski protok kroz jetru, slezenu, pankreas, želudac, bubrege i žučnu kesu.

(aura.ba)