Tako je govorio Johanes Heestres – nekada najstariji aktivni glumac na svijetu: Doživite stotu uz dobar viski, lijepe žene i krvave odreske!

Johanes Heestres, popularni tenor i glumac svijet je napustio prije sedam godina, i to u 108. godini života. Ovaj popularni tenor i glumac, za armiju obožavatelja predstavljao je otjelovljenje vječitog šarmera koji je svijet posmatrao kroz čašu šampanjca

Kada je 5. decembra 2003. godine proslavio svoj stoti rođenda, Johanes Heestres upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji aktivni glumac na svijetu. Šarmer u farku, kako su kolege glumci i novimari znali reći za Johanesa, rođen je u holandskom mjestu Amersfoort, a njegov otac Johan, trgovac po zanimanju, bio je presretan kada mu je sin saopštio da želi postati sveštenik.

Međutim nauk za sveštenika bio je kratkog vijeka i Johanes se odlučuje izučiti školu za bankovnog službenika, što je s poičetka prošlog vijeka bio veoma cijenjen i priznat poziv. Ipak, nakon prvih glumačkih nastupa, mlađahni Johanes se veže za daske koje život znače.

 Hitlerov omiljeni glumac

Prvi koraci u svijet glume imalui su na Johanesa Heestresa čaroban učinak, ali nije pogrešno reći da je njegova prva i iskrena ljubav bila i ostala opereta. Davne 1964. Heeters je prvi put nastupio u Narodnoj operi u Beču, a njegova istinska karijera je otpočela u Berlinu godinu kasnije.

Nakon prvih uloga odigranih na berlinskim pozornicama milionska publika bila je na koljenima pred atraktivnim, šarmantnim i slatkorječivim Johanesom. Ostaće upamćeni Heestersovi filmovi „Gasparone“, „Halo Janine“, a poslije rata „Victor und Victoria“, „Hochzeitsnacht im Paradies“ ili „Bune frei fur Marika“, u kojem je oduševio sa partnerkom Marikom Rokk, koja je također doživjela duboku starost (90 godina). Jedno vrijeme se spekulisalo o njihovoj ljubavnoj vezi, ali istina je bila da su dvoje glumaca bili tek dobri prijatelji.

Sredinom prošlog vijeka Johanes Heesters počeo je i sa „osvajanjem“ televizije, koja je tih godina bio medij u ekspaniziji. Nezaboravni su njegovi komedijanski dvoboji sa kolegom Carl Heinzom – Schrotom, koji su publiku tih godina prikivale za male ekrane. Ipak, najkontraverznija ostaje uloga Johanesa Heestersa u doba nacionalsocijalizma u Njemačkoj. Naime, mnogi hroničari stajali su iza mišljenja da je Heesters bio omiljeni Hitlerov glumac, a i činjenica je da je bio i ostao jedan od najproduktivnijih glumaca u doba nacističke Njemačke.

Iako ostaje pitanje da li je u nacističkoj Njemačkoj Johanes imao ikakvog izbora, njegovi zemljaci mu nikako nisu mogli oprostiti jer je nastupao dok su Hitlerove trupe zauzimale njegovu domovinu Holandiju.

89-godišnji mladoženja

Iako je bio jedan od najpoželjnijih muškaraca na svijetu, emotivni život Johanesa Heestersa obilježile su tek dvije žene. Prvi put se oženio0 1930.  i to sa sunarodnjakinjom Lousim H. Ghijs, koja je također bila glumica, pjevačica i opereta, a njihov skladan brak krunisale su kćerke Wiesje i Nikole, koja je slijedila glumački put roditelja.

Johanes svojoj supruzi ostaje vjeran sve do njene smrti 1983., a nakon 53 godine braka, tada 80-godišnji Johanes vjerovatno nije ni slutio da će u njegov život uploviti još jedna velika ljubav.

Pred matičara, Johanes ponovo staje u 89. godini, i to sa njemačkom glumicom Simone Rethel, koja je od njega bila mlađa 46 godina. Sklapanje ovog braka pratile su brojne kuloarske glasine, jer su zli jezici na sva zvona brujili kako je Simone za njega udala zbog slave i novca. Ipak, mlada žena je tvrdila da se iskreno zaljubila i da iskreno voli 89-godišnjeg Johanesa. Živjeli su u skladnom braku na njegovomk imanju sve do njegove smrti 2011. godine.

Kada je na proslavi 100. rođendana Johanes upitan za rođendansku želju, odgovorio je:

„Da od 1. januara mogu još jednom početi ispočetka.“

Johanesov recept za dugovječnost

U izjavi za jedan njemački list Heesters je rekao da nekog specijalnog recepta za starost nema, ali je ipak izdvojio nekoliko korisnih savjeta.

 1. Sretno i skladno okruženje
 2. Rad, rad i opet rad
 3. Željezna disciplina u svakodnevnom životu
 4. Mali porok – rado pijem viski
 5. Rado pušim moje cigarete
 6. Uživajte u drušvu lijepih žena
 7. Jedem odreske, najdraži su mi oni skoro krvavi
 8. Kao Holanđanin, volim svježe Matjese
 9. Dva puta sedmično dižem tegove
 10. Plivam u svom bazenu i idem u saunu
 11. Čaša dobrog crvenog vina nije za odbaciti.