Tajni život moderne britanske vještice i autorice Heather Blanchard (34): Umjesto u mračnim šumama, današnje vještice se okupljaju na Instagramu i Fejsu!

Hit serije poput Buffy imale su velikog uticaja na brojne djevojčice, a mnoge od njih su odrasle u moderne vještice koje preko društvenih mreža privlače veliku pažnju. Ovakvi TV programi prije svega slave ženu, što je suština vještičarenja. Pored toga, mislim da malo magije fali u svačijem životu, da unese malo iskre i zabave

 

Petak je veče. Mlada britanka Heather Blanchard odlučila je da umjesto ludog provoda u gradu, noć provede u udobnosti svoje kuće u malom selu Bainbridgeu. No, umjesto opuštanja uz čašu vina i omiljeni film, ova 34-godinšnja autorica baca čini.

Na nebu je mladi Mjesec, idealno vrijeme za praktikovanje magije, a Heather ritual počinje paljenjem mirisnog štapića cedra. U torbicu stavlja žuti kristal i amajliju u obliku srca u zadnji džep farmerica.

Cilj joj je jednostavan – privući novac i obilje u svoj život.

#Vještica

Svaki korak Heather pažljivo bilježi svojom iPhone kamerom, a fotografije rituala se objavljuju na Instagram uz obavezan hashtag #witchy. Brza Google pretraga otkriva da nije sama. Zapravo, više od 398.000 objava su tagovane na isti način.

Još polia miliona korsnika pri objavama koristi riječ “vještica”, dok se skoro tri četvrtine miliona postova odnosi na vještičarenje. Svaka od objava je popraćena filtriranim, i skoro profesionalno obrađenim fotografijama tarot karti, kristala, magijskih knjiga…

Heather je vještica, i kao i mnoge druge moderne vještice, savršenu platformu za okupljanje su pronašle u Instagramu, Fejsbuku i drugim društvenim medijima.

  • Stvorile smo pravu on-line zajednicu koja nam pomaže da međusobno razgovaramo, dijelimo čarolije i razmjenjujemo iskustva. Dolazimo iz svih slojeva društva i postale smo pravo sestrinstvo – kaže Heather koja se za vještičarenje prvi put zainteresovala kao tinejdžerka.

 

 Čarolijom otjerala nasilnike i dobila prvi posao

– Uvijek sam mislila da su vještice priča za malu djecu, ali nakon gledanja filma “The Craft” u kojem su djevojke mojih godina praktikovale magiju, mogla sam se vidjeti kako i sama učestvujem u ritualima. U školi sam često dolazila u sukobe sa jednom grupom djevojaka, pa sam se u jednom trenutku zapitala da li bi mi magija mogla pomoći – kazuje Heather.

Nakon što je posjetila lokalnu prodavnicu koja je u ponudi imala razne kristale i knjige o magiji, Heather odlučuje da isproba jednostavnu čaroliju za podizanje samopouzdanja. Ritual je bio jednostavan – trebalo je samo zapaliti jednu svijeću i tamjan te izgovarati kratku mantra: “Ja sam hrabra i puna samopouzdanja.”

– U početku sam se osjećala blesavo, ali ubrzo sam osjetila kako u meni raste neka moć i moje samopouzdanje se zaista povećalo. Sljedeći put kada su me nasilnice iz škole stjerale u ćošak, odlučno sam im rekla da me ostave na miru – što su i uradile!

– Kada sam imala 16 godina, napravila sam jedan ritual prije odlaska na intervju za posao konobarice. Upalila sam plavu svijeću, pogledala se u ogledalo i 25 puta ponavljala “Dobit ću ovaj posao”. I upalilo je! – tvrdi Heather.

 Probleme spaljuju na lomači

Iako je nekoliko godina “pauzirala” od vještičarenja, 2013. godine ponovo se okrenula magijskim ritualima za potrebe pisanja svoje prve novele “Dark is the Sea”.

– Palila sam žutu svijeću i meditirala tokom punog Mjeseca kako bih se napunila pozitivnom energijom koja mi je davala snagu i inspiraciju za pisanje – kaže Heather koja je u to vrijeme pomoć potražila i na Internetu, tragajući za ženama koje bi mogle dijeliti isti interes.

-Iznenadila sam se kada sam vidjela da postoji snažna zajednica modernih vještica. U novembru 2015., Dobila sam poziv od jedne žene da dođem na njen “magični posjed” u Woodstocku u Njujorku. Zajedno smo provele četiri dana razmjenjujući magijske recepte, i obavljajući rituale. Na komadić papira smo zapisale sve ono čega bismo se željele riješiti u životu, i zatim smo papiriće spalili na velikoj lomači.

– Napisala sam da želim da se oslobodim straha koji me je u mladosti sputavao u svemu. Čarolija me ni ovaj put nije iznevjerila, a kada sam se vratila kući, osjećala sam da mogu da se suočim sa bilo čim na svijetu – rekla je Heather koja je do sada Woodstock posjećivala tri puta, a u Velikoj Britaniji se redovno sastaje sa drugim vješticama s kojima radi na duhovnom razvoju i otvaranju spiritualnih radionica u Londionu.

Magija društvenih mreža

A kako je Heather odlučila sa porodicom i prijateljima podijeliti svoju malu tajnu i opsesiju čaraolijama? Pa, preko Fejsa naravno.

– Shvatila sam da su Fejsbuk objave i fotografije na Instagramu najbolji način da ljude upoznam sa svojim interesom i mjestima gdje se svi zainteresovani mogu okupljati.

– Nedavno sam objavila fotografiju svetog oltara kojeg sam sama izgradila u praznoj sobi moje kuće, koja sada izgleda kao prava soba za meditaciju, a ne kao nešto iz horror filmova. Željela sam da svi vide da magija ne mora biti zla i strašna. Srećom, reakcije su bile veoma pozitivne i dobila sam punu podršku svojih prijatelja – kazuje Heather.

Sociolozi koji su se bavili proučavanjem fenomena modernih vještica kažu da je vještičarenje zahvaljujući on-line medijima postalo popularnije nego ikada prije.

  • Zahvaljujući dobrim foto filterima i privlačnim hashtagom, apsolutno sve se može predstaviti kao ultra-moderno i u trendu, i u tome je najveća magija društvenih mreža – smatra Heather.

 Filmske vještice slave ženu

I dok je na Internetu iglavnom nailazila na riječi podrške i razumijevanja, u stvarnom životu Heather se više puta suočavala sa oštrim reakcijama skeptika.

– Dešavalo se nekoliko puta da mi na ulici prilaze ljudi koji mi u lice viču da se manim gluposti i počnem čitati Bibliju. Nikada nisam ulazila u sukob s njima jer znam da od mene samo žele izvući neku reakciju. Nažalost, javnost još uvijek vještičarenje usko povezuje sa satanizmom, a filmovi poput Vještice iz Blaira samo dolijevaju ulje na vatru.

– Hit serije poput Buffy imale su velikog uticaja na brojne djevojčice, a mnoge od njih su odrasle u moderne vještice koje preko društvenih mreža privlače veliku pažnju. Ovakvi TV programi prije svega slave ženu, što je suština vještičarenja. Pored toga, mislim da malo magije fali u svačijem životu, da unese malo iskre i zabave – smatra Heather.

A kada je riječ o ritualu za novac sa početka teksta, Heather kaže da je čarolija itekako upalila.

– U danima koji su uslijedili, često sam po džepovima i na ulici pronalazila novac, i znala sam da će tako biti! Magija me nikada u životu nije iznevjerila… – zadovoljna je Heather Blanchard.