Tajne uma:nered u kući, nered u duši

Nered (haos) u prostoru može postupno da preuzme naš život i sve njegove segmente. Nered u kući upozorava i na nared u našoj duši i na loše odnose nastale zbog različitih životnih situacija koje nismo do kraja riješili i prihvatili. Nered jako puno govori o nama samima; ako stalno odlažete čišćenje, nered je potpuno zavladao vašim životima.

Nered na radnom stolu ukazuje da ste nezadovoljni karijerom. Nered u kupatilu ukazuje na manjak samopoštovanja, a u kuhinji – na loše porodične odnose.

Odmah nakon što pročitate ovaj tekst, počnite da posmatrate oko sebe. Bacite pogled na svoj radni sto. Otvorite ladice. Pogledajte svoju obuću, ruke, nokte. Torbu, novčanik. A ako ste kući, obratite pažnju na slojeve prašine, razbacane stvari u ormaru, smeće ispod tepiha ali i svugdje drugdje. A zašto? Zato što, tako barem tvrde psiholozi, nered upućuje na rezultate pogrešnog razmišljanja, nezadovoljstvo, slabost da se donese odluka, frustracije zbog posla, fizičkog izgleda…Da, haos oko vas upućuje direktno na haos u vama.

Nabacana odjeća i predmeti koji se više ne koriste ili koji nisu čisti, predstavljaju metaforu za naše psihičko stanje. Glavna područja na kojima se nečija mentalna aljkavost ogleda su lijenost i nered.

Nezavršeni poslovi izazivaju osjećaj nemira i u takvom prostoru mi se osjećamo sve umornije, a naša volja je sve slabija. Nered sprječava akciju i govori o nespremnosti da razriješimo probleme i idemo dalje.

 Zatvoreni krug

Stara kineska izreka kaže:”Prije nego počnete da mijenjate svijet, prođite tri puta kroz svoj dom”. Ako ste od onih koji stalno odlažu čišćenje, znajte da je nered potpuno zavladao vašim životom. I tako dobijamo jedan zatvoreni krug. Naše unutrašnje stanje pravi vanjski nered, a onda nam taj nered polako preuzima život i ne da nam da napredujemo. Gomilanje haosa ili previše stvari na jednom mjestu izaziva osjećaj tjeskobe i taj osjećaj se prenosi na sve segmente života – karijeru, ljubav…

Moderna psihologija i mnoge tradicionalne discipline vjeruju da nije dobro sakupljati stare stvari, da nagomilani predmeti i višak krša remete protok energije i negativno utiču na naše raspoloženje. Naša nervoza osjetno raste u malim prostorima gdje ima previše haosa.

– Gomila stvari za koje čak nismo ni svjesni da ih imamo, sve ono što smo potrpali u fioke, ormare ili garažu, ima ulogu kradljivca naše energije – smatra Erika Sofina, stručnjakinja za uređenje domova.

Pomama za skupljanjem najčešće prikriva snažan strah od budućnosti i pomanjkanje vjere u sopstvene sposobnosti. Takođe, ako imamo neke stvari da popravimo i stalno to odlažemo,  znači da smo razvili sklonost ka izbjegavanju problema. Obično je riječ o strahu od intimnosti ili nekoj drugoj prikrivenoj emociji.

 Nered deblja

Nered napada svaki aspekt našeg života. Jer, ako nam je nered u kući, vrlo vjerovatno je i u ishrani. Nered se akumulira jer živimo van kontrole.. gubimo kontrolu nad životom, pa tako i nad kilogramima.

Zbog neurednosti se debljamo, a onog trenutka kad se oslobodimo nereda, promijenićemo i prehrambene navike i postati vitki – otkriva Peter Walsh, autor knjige “Does This Clutter Make My Butt Look Fat'”. Čišćenje doma je prvi korak ka vitkijem i zdravijem tijelu!

– U neurednom domu budimo se umorni i iscrpljeni, a može trpiti i naš ljubavni život – otkriva Katrin Kingston, američka spisateljka.

Nesređen životni i radni prostor nakon nekog vremena loše će uticati i na naše stavove prema životu i ljudima s kojima smo u kontaktu. Zbog neurednosti možemo biti skloni odugovlačeju i cio život nam može biti „na čekanju“. Nije svejedno gdje se nalazi najveća koncentracija nereda. Kada su ona područja kući koja su povezana sa romantikom neuredna (haotična spavaća soba) osim što to doprinosi zamorenosti, nedostatku pažnje i koncentracije i teškoćama sa spavanjem, simbolizuje i bjekstvo od problema i suočavaja sa sobom, ali i s partnerom – pokušavamo da izbjegnemo intimnost i bliskost u vezi.

Ako smo sami i slobodni, neuredna i prenatrpana spavaća soba će blokirati energiju i otežati početak nove romantične veze, ističu poznavaoci ove drevne vještine. To što kroz zatvorena vrata ormana ne vidimo nered koji ona skrivaju, znači da imamo probleme kojih nismo ni svjesni i koji mogu da utiču na napredak u životu, poslu i međuljudskim odnosima. Kuhinjski nered je najčešća paravan (kamuflaža) za nezadovoljstvo porodičnim odnosima.

Prljavo kupatilo pokazuje da li se brinemo za sebe – može da ukaže na potpuni nedostatak samopoštovanja i da smo nemarni prema sebi. Previše nereda na radnom mjestu koje predstavlja profesionalni uspjeh, znači da nemamo kontrolu nad karijerom ili da smo nezadovoljni poslom.

 Čišćenje je psihoterapija

Nered u stanu prenosi se na sve segmente života. Raščišćavanjem nereda uklanjamo umornu i stagnirajuću energiju iz svog doma i otvaramo prostor za ulazak, nove i svježe. Stvari koje niste koristili duže od godinu dana na psihološkom nivou stvaraju osjećaj beskorisnosti, upravo zbog toga što se ne upotrebljavaju.

Ako ste spremni da bacite predmete za koje ste sentimentalno vezani, na neki ste način spremni i da odbacite i dio „bivšeg“ života, odnosno prošlosti. Okrenite se oko sebe i krenite u detaljno oslobađanje nepotrebnog balasta. Čist dom vas oslobađa stresa, ali i sam proces čišćenja smanjuje napetost, budući da se za vrijeme čišćenja, misli prebnacuju potpuno na novu aktivnost, na čiji ishod možete uticati.

Čišćenje je kao psihoterapija: odmara, opušta i oraspoložuje. Može vas opustiti jednako kao i meditacija, kažu stručnjaci. Samo 20 minuta čišćenja nedjeljno dovoljno je da spriječi potištenost i posljedice napetosti, a i da spriječiu rizik od rughih psiholoških teškoća, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom časopisu za sportsku medicinu.

Život u čistom prostoru pruža osjećaj kontrole nad okolinom, što vodi zadovoljstvu i prijatnosti. Smanjuje umor, pojačava koncentraciju i vodi ka boljem raspoloženju i boljem snu. Što manje stvari imate u kući, moći ćete više da se opustite, podmladite i budete spremni da se suočite sa svakim novim danom. Čisto i organizovano životno i radno okružen je pomaže i vašem mozgu da lakše sortira poslove.

Riješite se predmeta koji vas podsjećaju na neprijatne situacije i izazivaju negativne emocije. Bacite sve što u sebi nosi simboličan zapis onoga što ne želite da imate u životu. Ako unesete malo reda u svoj životni prostor, osjetićete se slobodnije i prošlost vas neće više sputavati.

(aura.ba)