Tajne mogu da vam psihički naškode: KAKO SE NOSITI SA KAMENOM NA SRCU?

Tajne nam štete psihički, kažu naučnici. Prema istraživanju, problem nije kada nešto aktivno skrivamo, već kada se naš um stalno vraća ovoj tajni

Stručnjaci kažu da neke tajne ne treba da čuvamo za sebe, jer su štetne po naše mentalno zdravlje, piše portal Insajder . Najgore za naše stanje su tajne zbog kojih u svakom trenutku zamislimo. Ako želimo da postignemo pozitivne promJene, važno je da prestanemo sa osjećajem stida i da se suočimo sa krivicom.

“Ako često razmišljate o svojoj tajni, zaglavili ste u njoj i stalno joj se vraćate, to je znak da je vrijeme da promijenite kurs – rekao je Mišel Slepian, profesor liderstva na Kolumbia Business School jedan od vodećih istraživača psihologije tajne.

Slepian je svoje istraživanje objavio u časopisu “Emotion”, koje je objavilo Američko psihološko udruženje.

Zajedno sa kolegama, otkrili su da je osjećaj stida povezan sa negativnom ocjenom nas samih, kao i sa osjećajem bespomoćnosti, dok je osjećaj krivice povezan sa negativnom procjenom našeg ponašanja i osjećanjem žaljenja.

“Kada sebe ocjenjujemo “loše”, osjećamo stid. To je povezano sa osjećanjima bespomoćnosti koja nas dodatno povrjeđuju. Krivica je zdravija jer umjesto da sebe smatramo lošim, smatramo svoje ponašanje lošim – objasnio je Slepian.

Kako otkriti tajne?
Uobičajeno je da što više pokušavate da ne mislite o svojim tajnama, one će vam više koristiti. Prema riječima Alise Bedrov, koja studira na Univerzitetu u Kaliforniji, gdje sprovodi istraživanje tajni i društvenih odnosa, ljudi se u ovoj situaciji često osjećaju opterećeno. Izraz “kamen mi je pao sa srca” ima svoje pravo opravdanje.
Osjećaj srama donosi negativne emocije o nama, ali krivica izaziva negativne emocije samo u vezi našeg ponašanja, koje se može promijeniti.

Da bismo ovo promijenili i stekli novu perspektivu, Bedrova preporučuje razgovor sa prijateljem ili terapeutom ili bar pisanje o tome.

“Razlog zašto nas tajne drže toliko zauzetima je taj što se zaglavite na njima i još uvijek razmišljate o njima na isti način, nemate drugi stav. Zato vam zaista može pomoći ako kažete nekome ili barem napišete o tome – objasnila je.Bedrov.

Mišel je dodao da je ideja tajnosti kontraproduktivna.

“Trebalo bi da procijenite svoje ponašanje, a ne da ocjenjujete svoj karakter. Prednost je što ne možete ispraviti svoje ponašanje u prošlosti, ali se možete ponašati drugačije slijedeći put. Zato je krivica zdravija emocija. Upućuje vas na budućnost i ističe šta možete promijeniti – zaključio je.