Tajne ljepote starog Holivuda: Evo kako izgledati kao diva

Glamur starog Holivuda je večna inspiracija mnogim ženama. Međutim, dobar izgled se tada postizao na vrlo drugačije načine od onih današnjih.

Donosimo sedam trikova koje su slavne dame iz zlatnog doba Holivuda uvijek koristile, a zbog kojih ćete ostati i te kako začuđeni.

1. Savršen izgled maskare

Trepavice Odri Hepbern uvijek su izgledale savršeno, a u tome joj je pomagao slavni šminker Alberto de Rosi. Nakon što bi nanio jedan sloj maskare, de Rosi bi potom svaku trepavicu odvojio sa iglom.

2. Svjetlucav izgled očiju

Džoun Kraford obožavala je da sama pravi maske za lice pa je dvaput dnevno prala oči s bornom kiselinom i hladnom vodom kako bi izgledale bolje. Umočila bi tufere u vodu i kiselinu pa bi kapke prekrila s njima.

3. Besprijekoran sjaj kose

Marlen Ditrih insistirala je na tome da njene perike budu posipane s pravom zlatnom prašinom kako bi izgledale sjajnije na filmu. Nakon što bi snimanje završilo neko bi to zlato morao iščešljati iz perika.

4. Idealna nijansa crvenog ruža

Zaštitni znak Merilin Monro bio je crveni ruž. No, savršenu crvenu nijansu postizala je zapravo s pet proizvoda za usne, tačnije s ruževima i sa sjajevima. Tamnocrvenu boju bi nanela na spoljne ivice usana, a svetlije nijanse na sredinu kako bi dodala dimenziju te bi sa hajlajterom naglasila Kupidonov luk i donju usnu.

5. Efekat punijih usana

Glumica Glorija Grejam je gornju usnu “punila” vatom ili papirom kako bi postigla efekat punijih usana. Njeni glumački partneri bi to saznali tek tokom snimanja scena s poljupcem.

6. Vizualno povećan dekolte   

Riječ je o triku koji je razbijesneo Vivijen Li. Naime, reditelj Viktor Fleming natjerao je kostimografa Vatera Planketa da sa ljepljivom trakom zalijepi glumičine grudi kako bi njen dekolte izgledao bujnije.

7. Tajna lijepe kože

Reditelj i glumica Ajda Lupino stavila bi malu količinu kuhinjske soli u kozmetički preparat s kojim bi čistila lice. Smatrala je da je to najbolji način za uklanjanje mrtvih ćelija kože kako bi lice izgledalo osvježeno.

Moramo spomenuti i trik kojim se slavni Džon Vejn često znao poslužiti. Vejn je uz sebe uvijek imao tri perike različite dužine koje je stalno mijenjao. Tako je izgledalo da je riječ o njegovoj pravoj kosi. Vejn bi najkraću periku nosio nekoliko dana, pa bi je potom zamijenio s malo dužom, a onda bi drugu zamenio s trećom, onom najdužom. Stvorio bi iluziju da mu kosa raste i da treba da se ošiša. Tada bi opet nosio najkraću periku kako bi se činilo da je upravo bio na šišanju.