Tajna vječne ljepote i mladosti je u maslačku

Vijekovima se maslačak koristi za liječenje anemije, jačanje imuniteta, ali i kao moćno ezoterijsko sredstvo, a njegova primjena u fitokozmetici takođe nije beznačajna. Pogledajte u kakve se sve svrhe može koristiti ova biljka

Čisti kožu i uklanja mitesere

Kako čisti okragizam iznutra, tako je pogodan i za kožu i većinu kožnih problema. Prava je riznica vitamina pa tako nećete pogriješiti ako smjesu od usitnjenih svježih cvjetova maslačka pomiješanu sa medom, nanesete na lice i dekolte i ostavite dvadesetak minuta da odstoji.

Da uklonite mitesere i riješite se nečiste kože, usitnite cvijet i korijen maslačka i dodajte nekoliko kapi limuna i maslinovog ulja. Ovom smjesom bogato obložite lice. Maskui držati pola sata, poslije toga isprati hladnom vodom. Ponavljati jednom sedmično. 

Tonik koji hrani i podmlađuje

Nekoliko strukova svježe ubranog maslačka poparite u pola litra vode. Poklopite sud i poslije 12 sati procijedite. Dobivenom tekućinom kvasite više puta uzastopno kožu na vratu i licu. Ovo će suhu kožu nahraniti i podmladiti, a za samo nekoliko dana ćete biti iznenađeni postignutim rezultatom.