Tajna savršeno zdrave, bujne i sjajne kose: ZAŠTO INDIJKE SPAVAJU S PLETENICAMA NA GLAVI?

Indijke imaju dugu, sjajnu i neodoljivo lijepu kosu, a briga o njoj duboko je ukorijenjena u indijsku kulturu. Indijske majke i bake generacijama su prenosile mnoge tajne, a jedna od njih je pletenje kose svake večeri prije spavanja.


U indijskoj kulturi se vjeruje da su žene, kada spavaju puštene kose, izloženije negativnim energijama. U stvarnosti, pletenje kose prije spavanja može joj pomoći da izgleda sjajnije i voluminoznije. Evo koje su još prednosti spavanja s pletenicama:

Sprječava pucanje krajeva
Šišanje kose privremeno će pomoći s ispucalim krajevima, ali ako ne napravite nikakve promene u rutini nege kose, pramenovi oštećene kose ponovo će se pojaviti. Ispucali krajevi nastaju kada koristite jake hemijske proizvode ili prečesto sušite kosu, a način na koji spavate takođe može uticati na zdravlje i lepotu kose. Držanje kose u pletenicama dok spavate smanjuje trenje, štiteći pramenove od oštećenja.

Kosa će izgledati sjajnije
Kosi je potrebna vlaga kako bi izgledala najbolje. Mnogo je razloga zašto ona ne može da zadrži vlagu, štaviše, može čak i lagano da dehidrira preko noći. Pletenje kose prije spavanja pomaže da vlasi zadrže prijeko potrebnu vlagu jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi.

Olakšava češljanje kose
Ako redovno pletete kosu prije spavanja, to pomaže da je ujutro lakše očešljate. Osim što će uštediti vrijeme koje trošite na raspetljavanje kose, pletenje osigurava da izgubite manje kose kada je češljate.

Prirodan način da ukrotite vlasi koje štrče
Neki proizvodi mogu pomoći da privremeno ukrotite te frustrirajuće naelektrisane vlasi koje štrče, ali su prepuni hemikalija, pa čak mogu uzrokovati izbijanje akni. Pletenje kose jednostavan je i pristupačan način da spriječite naelektrisane vlasi.

Može pomoći kosi da brže raste
Kada kosa postane slaba i lomljiva, počinje da se kida, sprječavajući vas da dobijete kosu iz snova. Pletenje pletenica vam može pomoći u izbjegavanju oblikovanja pomoću toplote i upotrebe hemikalija, što će zauzvrat uzrokovati da kosa postane jača.