TAJNA NAJMOĆNIJE BILJKE NA PLANETI: U NJOJ JE SVA MISTERIJA VEGETACIJE, LIJEČI, DONOSI SREĆU I SNAŽNO MIRIŠE

Moćni šafran je lijek, ali i simbol sreće, bogatstva i mudrusti, kako materijalnog, tako i duhovnog.

Živalj Srednjeg Istoka bez šafrana ne bi mogao život da zamisli. Iranci tvrde da se najbolji šafran uzgaja na sjevetoistoku njihove zemlje, a po njihovon priznanju, kako kažu, Alah je plodno tle za rast ove biljke dao u istočnom Afganistanu.

Moć šafrana mogla bi se dočarati u jednoj rečenici – “Ispunjava dom srećom”. Drevna tajna je za šafran rekla “Ni jedna začinska biljka nije toliko moćna”.

Još u Starom zavjetu šafran je važio za najskuplju biljku. Visina cijene nije samo zbog njegovog ljekovitog dejstva, već i zato što se bere u određeno vrijeme, a za pola kilograma potrebno je čak 80.000 cvjetova biljke. Stoga se njegova cijena kreće od 1.000 do 5.000 američkih dolara, a razlika je u kvalitetu.

Šafran liječi više od devedeset bolesti, a stručnjaci tvrde da je idealan u borbi protiv depresije i mentalnih poremećaja, te da nema ni jednog neželjenog efekta. Ovom biljkom ćete između ostalog poboljšati i vaš seksualni život.

Čaj od šafrana je neodoljiv, a ukoliko trunčicu (malu trakicu ili izuzetno malo praha) šafrana stavite u vodu da ispusti svoj moćni eliksir i njime uz pomoć prskalice osvježite ćoškove kuće, očekujte da će sreća pokucati na vaša vrata.

Da je šafran od tolike važnosti na Srednjem Istoku, dovoljno govori da ga ljudi pažljivo čuvaju u minijaturnim kutijicama od slonovače. Često su ručno oslikane, a nerijetko se prave i kao komodice, fiočice, ne većem od četiri centrimenta.